När jag plockade fram min fars gamla kamera i juni 2010 köpte jag några rullar färgfilm, ett batteri och satte igång. Jag kikade naturligtvis på alla som fotade med digitala systemkameror, men jag skulle ju bara ta några bilder på kronprinsessans bröllopsdag så det fick vara nog med pappas gamla Canon AE1 och ett tele-zoom från Soligor.

I efterhand var jag inte så nöjd med bilderna från kortegen, som ju faktiskt var själva anledningen till att jag plockade fram en ordentlig kamera. Jag insåg att jag inte hade kunskapen, eller utrustningen, att fånga just det ögonblick jag var på jakt efter. En snabbare matare hade kunnat hjälpa, och en kortare brännvidd, men framför allt hade jag kunnat jobba mig till en bättre position. Som tur var fanns det andra bilder på de första tre rullarna som var riktigt bra. Jag hade skaffat mig en riktigt trevlig hobby.

Året därpå skaffade en kollega en fin digital Nikon och började göra fantastiska bilder. Jag föll till föga och köpte en Canon 450D, en ganska enkel instegskamera. Men den är bra, och det digitala systemet har rätt många fördelar. Problemet var att den följdes av en Canon 5D och ett antal dyra objektiv.

När du väl börjat fotografera blir det möjligt att spendera hur mycket pengar som helst. Det är verkligen en materialsport. Ett riktigt bra normalobjektiv i Canons L-serie kostar nästan en månadslön, ett bra tele-objektiv en tredjedels årslön. Det är vansinniga pengar för mig. Då är det billigare att fota med gamla kameror. Om man bara inte ger sig på de modeller som samlarna vill ha, Leica till exempel, så borde ett kamerahus bli ditt för under en tusenlapp, och de flesta objektiv också. Det blir en skaplig marginal att köpa film och kemi för.

Och en bra kamera är alltid en bra kamera. Det finns ett segment kameror från 1990-talet och tiden precis efter millennieskiftet som kan göra allt det som en senare digital kamera kan, och som ännu så länge inte blivit uppmärksammade av samlare. Vad kostade en Canon 1N när den kom? Vad tror du att du får betala idag? Och tror du att det är en sämre kamera för att den är billigare?