Allt som oftast får du några rutor över när du kommer hem efter en dags fotograferande. Frågan är hur man ska tänka där? Ska jag spara dem till nästa vända? Är det bråttom att framkalla en film?

Om du gjort en bild som du känner skulle kunna bli fantastisk finns det ingen som helst anledning att vänta. Spola tillbaks filmen och framkalla den så fort som möjligt. Då får du bästa tänkbara kvalitet på just det negativet. Och film kostar trots allt inte så mycket att det är värt att utsätta det fantastiska negativet för risken att bäras runt i onödan. Tänk om du tappar kameran, om någon öppnar luckan, eller om du helt enkelt klantar till det. Du får aldrig tillbaka dina negativ.

Det är förvisso så att den allra bästa kvalitén får du om du framkallar direkt. Det går att mäta en försämring redan om du väntar bara något dygn. Men den går knappast att se. Om du inte hinner göra en framkallning direkt så ta det bara lugnt. Förvarar du rullen mörkt, svalt och torrt så håller de latenta bilderna rätt länge. Det finns exempel när bilder har legat i decennier och man ändå har lyckats göra bra negativ. Läs gärna om Vivian Maier. Om filmerna legat så länge som i det fallet krävs speciell kemi.

Oftast finns det bra bilder på rullen när man kommer hem, men rätt sällan något fantastiskt. Då är det en avvägning. Hur många bilder till kan du göra? Finns det utrymme att ta några experimentbilder? Dags att skruva på macroringar och ge sig ut i trädgården för att testa att ta några närbilder? Eller så kan du experimentera med en eller annan inställning, någon automatik, bulb-exponering, ljusmåleri eller massor av andra saker. De sista rutorna på filmen kan väcka din konstnärliga ådra till nya upptäckter.

Eller så har du kanske en liten katt som lägger sig att vila på roliga ställen? Ta chansen att dokumentera det som ligger nära ditt hjärta. Vem vet när du tittar på dessa bilder om trettio år, kanske är bilden på en katt den bästa bilden på hela rullen? Det är helt okay att älska att fotografera, men du måste komma ihåg att fotografera det du älskar.