Haga port, Hasselblad 500C, Tri-X 400 framkallad i Adonal (1:50)

Att välja framkallningsvätska för film är en hel vetenskap. Inte minst beror ditt val på vilken film du använder, men också på hur du använder den, kontrastförhållanden, pressning med mera. Vi börjar lite från början här, så får vi fylla på efter hand. Allra först ska vi konstatera att det finns tre olika kategorier framkallare att välja på.

Finkornsframkallare innehåller oftast rikligt med natriumsulfit, vilket löser upp kornen i filmen och gör dem mjukare. Finkornsframkallare har svaga acceleratorer som fördröjer framkallningen, därmed får framkallaren tid att gå på djupet och arbeta med hela filmens emulsion samtidigt. Resultatet blir en klarare bild med rikare tonskala. Om du vill höja kontrasten en aning kan du späda framkallaren, men det ger lite grövre korn. Finkornsframkallare kan du med fördel använda till exempelvis till filmer som T-Max100 eller Fomapan 200. Det kan vara till fördel att ställa ISO-inställningen på kameran lite lägre än det nominella värdet (så att du överexponerar), då framkallaren inte riktigt utnyttjar filmen känslighet fullt ut. Exempel på finkornsframkallare: Microdol-X, Perceptol.

Utjämningsframkallare fungerar med ett högt innehåll av brom, som håller tillbaka framkallningen. Det jämnar ut kontrasterna då framkallaren jobbar för fullt med skuggorna men håller igen i högdagrarna. Om du späder framkallaren får du ökad utjämningseffekt. Utjämningsframkallare ger bra resultat och är ganska förlåtande när du börjar fota analogt. Om du ska börja göra dina första framkallningar vill jag faktiskt rekommendera en utjämningsframkallare, det är en bra all-round-lösning. Några exempel: D76 (spädd 1+1), X-tol, Acutol, med flera.

Snabbframkallare arbetar med snabba acceleratorer, och framkallar emulsionen från ytan och arbetar sig neråt. Oftast är man tvungen att framkalla filmen helt, och kan inte avbryta framkallningen i förtid. Snabbframkallare kan spädas ut så att de fungerar mer som utjämningsframkallare. Man utnyttjar filmens känslighet med snabbframkallare, så möjligen kan du behöva sänka ISO-talet en aning i kameran. Jag gillar inte snabbframkallare då de ger ett relativt grovt korn som inte blir vackert när jag skannar negativen. Exempel på snabbframkallare: Rodinal, R09, HC 110, Microphen.

Det viktiga valet är alltså typen av framkallare. Skillnaderna i resultaten mellan de olika framkallarna inom samma kategori är ytterst subtila. De parametrar som avgör vilken framkallare som passar dig är till exempel hur ofta du framkallar, miljöaspekter och bekvämlighet. Ta D76 och X-tol till exempel. Bägge är utjämningsframkallare och ger liknande resultat. D76 håller sig dock fräsch längre tid om du förvarar framkallaren i förrådslösning. X-tol är istället mer miljövänlig. Det är mycket att tänka på.

En annan sak att tänka på är att proceduren som du använder är minst lika viktig som vilka kemikalier du använder. Det är mer avgörande för resultatet att du håller rätt – och jämn temperatur på alla vätskor, och att du agiterar lagom mycket.