För att göra riktigt bra bilder behöver du ägna dig åt ditt fotograferande på heltid. Även om du inte har det som jobb är det bra att alltid ha en kamera med dig. Vi amatörer behöver kunna göra bilder om vi drabbas av inspiration eller om vi råkar hamna i ett spännande skeende.

För att det skall vara gångbart behöver du skapa dig en riktigt smidig kamerautrustning. Något du skräddarsyr efter dina behov. Jag tycker att du ska fundera över vilka behov du har, göra en plan, och sedan låta det ta lite tid att samla på dig de prylar du behöver. Dessvärre är det alldeles för enkelt att fastna för ett eller annat häftigt system för att först i efterhand inse att du hade behövt något annat.

Kamerahuset

Jag framhåller gång efter annan att analoga kamerahus är smidigare än digitala systemkameror, eller att de åtminstone levererar bättre kvalitet i förhållande till sin storlek. Jämför gärna på bilden, en Canon 5D är nästan lika stor som hela min analoga småbildsutrustning. Kom ihåg att en smidigare kamera tenderar att oftare få följa med. En digital lösning som blivit mer intressant på sista tiden är de spegellösa systemkamerorna som är små, smidiga och ändå mångsidiga systemkameror.

Ibland känner jag att situationen ändå påkallar en värsting, och då är tricket mer att försöka få en otymplig kamera med sig på ett smidigt sätt.

Kameraväskan

Det är väldigt enkelt att köpa på sig en mängd kameraväskor. Här finns pengar att spara med lite klok planering. Kameraväskan har flera syften. Den måste skydda utrustningen mot stötar, väta, damm och väder. Den måste göra det enkelt att bära med sig kamera och tillbehör. Och den måste göra kameran lättillgänglig. Det finns också en del stilmässiga synvinklar, och det är en fördel om den inte skriker att här finns något som är värt att stjäla.

Jag kör två varianter; antingen en ryggsäck där jag får med mig Hasselbladaren eller min trogna Canon 5D, eller den lilla väskan på bilden med någon av mina analoga småbildskameror.

Objektiv

Jag har nästan alltid med mig tre objektiv. Ett normalobjektiv, 50mm om vi talar småbild, ett för vidare vinklar och ett kort tele, exempelvis 85mm för att göra porträtt. Ibland ersätter jag den vida vinkeln med ett zoomobjektiv, 35-105mm eller liknande. Då täcker jag in det mesta utan att växla objektiv. Men jag har alltid med mig ett snabbare normalobjektiv och porträtt-tele som jag kan använda med riktigt kort skärpedjup.

Tillbehör

Blixt? Filter? Fjärrutlösare? Stativ? Tricket är att ha med sig precis allt det som man behöver för att göra en riktigt bra bild, och inte för mycket skrot som du aldrig använder. Jag tar med mig lite olika prylar beroende på vad jag är på jakt efter, hur vädret verkar, och vilken tid på dygnet jag kommer att vara ute. Oftast är det samma prylar, så jag slänger bara på mig en färdigpackad väska. Grundkittet är rätt minimalistiskt; ett gulfilter och en extra rulle film, sen ordnar sig det mesta.