Rolleicord III, TMax 100

Bilder utan människor kan vara rätt händelselösa. Jag vill ha ansikten, personligheter, händelser och aktiviteter i mina bilder som betraktaren kan relatera till. Men det för mig ut på en liten balansgång att fotografera människor på stan. Jag vill faktiskt inte fotografera människor som inte önskar hamna på bild, och jag försöker alltid att undvika det.

Det finns tryckfrihetsregler som säger att jag kan ta en bild där vem som helst förekommer. En gatubild, en strandbild eller en bild från en offentlig plats eller lokal. Jag får fota vem som helst på öppen gata. Möjligen kan jag få problem om jag fotograferar någon som använder sitt utseende i jobbet, som en fotomodell eller skådespelare. Men jag är rätt säker på att jag måste ha uppsåt om jag skall åka dit.

Så hur gör man? Är det bara att fota, eller?

Komma närmre, stanna upp

Att ta sig tid och mod att tala med någon man vill fotografera är ett respektfullt sätt att lösa alla dessa frågor. Om du faktiskt har ett medgivande eller en situation där motivet tydligt är införstådd med vad som händer kan du ta dig lite tid och inte bara göra snap shots. Vågar du göra någons porträtt på stan? Att be någon stanna upp en stund?

Jag har aldrig haft svårt för att tala med folk jag inte känner, och att fråga någon om att få göra en bild där vederbörande är med är enkelt för mig. Folk blir ofta förvånade och ibland kan jag ana en smula misstänksamhet innan jag förklarat att jag är hobbyfotograf, att jag har en hemsida, mejla mig på den här adressen så får du en kopia. Ännu så länge har jag aldrig fått nej, faktiskt.

Fast man tar på sig ett ansvar. Om någon låter dig göra ett porträtt så är du liksom skyldig att göra ett bra jobb i gengäld. Du kommer att ha som högst några minuter på sig, det finns inte tid att fumla med utrustning. Du måste jobba supersnabbt, och helst ska du inge lite förtroende också. Lugnt och metodiskt blir oftast bäst.

Det är skönt att jobba analogt när man gör gatuporträtt på det här viset, för man behöver inte stå till svars direkt. Jag kan inte visa på kamerans baksida hur bilden blev, istället får jag tid på mig att göra efterarbetet innan jag visar upp bilden för någon alls. Dessutom verkar det avslappnande för den som står modell att veta att man inte hamnar på nätet samma dag. Jag är också noga med att inte lova att just det här fotot hamnar på bloggen, det vill jag få bestämma efter hand. Alla som ber om en kopia kommer dock att få det. Så småningom, det är för varmt i min lägenhet för att framkalla film!