En Canon AE-1 och en EOS 300.

När jag en gång började fotografera hade jag en väldig tur att få låna min fars utmärkta systemkamera. Jag missförstod så mycket om hur den skulle användas, och jag gjorde så hemskt många dåliga bilder i början. Men ibland blev det riktigt bra, när jag var inom ett spann som automatiken kunde kompensera för. Det skulle ta mig många år, och en och annan omväg innan jag fick en grund att stå på. En av de omvägar jag tagit har varit att handla rätt mycket utrustning.

Var och en av oss borde ställa frågan om vi kommer att samla på oss en väldig massa bilder, eller en väldig massa kameror? Om man har öga för bilden så är det ett bättre utgångsläge än om man har öga för tekniken, även om bägge är bra infallsvinklar. Mitt faktiska fotointresse började med intresset för min fars kamera. Ögat för bilden kom långt senare.

Ett sätt att spara mycket pengar är att inventera sina egna gömmor. Kameror försvinner inte, de finns kvar någonstans. På bilden här ovan ser vi två mycket vanliga modeller under 80- respektive 2000-talet. De finns i många byrålådor och säljs för mycket överkomliga priser på Tradera. Det är utmärkta modeller att börja fotografera med. Jag använder dem som exempel för att jag fått mig bägge till skänks, det finns massor av bra alternativ.

En bra kamera är en bra kamera

Någon sade till mig att en bra kamera är alltid en bra kamera, även om den är gammal, och det blev lite av en devis för mig. Jag erinrade mig de kameror jag önskade att jag hade råd med när jag var tonåring. Idag har jag råd med varenda en av de modellerna. En Canon A1, en Hasselblad 500C, och till och med en Leica M3 (som jag inte ställt i ordning än). Det har kostat en del pengar, men en bråkdel av vad de kostade “på sin tid”.

Min poäng är att det går utmärkt att göra bilder med kameror som inte direkt kan räknas som moderna, och absolut inte state of the art. När nu till och med min fina digitalkamera börjar bli lite till åren kommen får man perspektiv: det kostar att köpa det senaste.

Börja fotografera med det du har. Din kamera kan mer än du tror. Öva dig att komponera bilder, jobba med automatik och inställningar. Prova att ta kontroll över alla variabler du kan komma åt. ISO-inställning, bländare, slutare, färgbalans, bildstil, manuell fokusering, blixtsynkronisering och allt som du kan hitta i kamerans handbok.