Under ett dygn den 16 och 17 kommer Stockholm att fyllas av fotografer. Rustade för att dokumentera och skapa kommer vi att myllra över staden på en stor skattjakt efter motiv och uppslag. För första gången sedan slutet av åttiotalet går Stockholm Fotomaraton av stapeln igen. Det är en fototävling där man har 24 timmar på sig att ta 24 bilder. Alla teman skall fångas i tur och ordning och man får bara lämna in 24 bilder. En klar förenkling jämfört med åttiotalets upplagor av fotomara är att man nu måste lämna in sina bilder digitalt. På den gamla och kanske goda tiden hade man exakt 24 exponeringar på sig, idag har man möjlighet att förhandsgranska sina verk innan man lämnar in dem.

Vara beredd på allt

Vi kommer ju inte att få våra fotouppdrag förrän i allra sista stund, så det gäller att vara beredd på allt. Vi kommer att se dygnets alla ljusförhållanden. Några timmars fotografering kommer att ske om natten. Stativ, alltså, och snabba objektiv för mörkerbilderna. På dagen kan det behövas gråfilter eller polfilter och reflexskärm. Det blir en hel del utrustning att bära runt på. Och som ni vet så är det ju inte så jag brukar jobba.

Jag kommer att bli tvungen att inventera min utrustning ett par gånger, och övningspacka kameraväskan så att jag kommer åt prylarna utan att titta efter. Jag var och handlade lite småsaker igår, en ny blixt och ett par ND-filter, saker jag behöver lära mig att använda ordentligt. Allt för att lägga till ett par färger på paletten jag kommer att bära med mig.

Mina utmaningar

Det som kommer att bli svårast för mig är antagligen att jobba på uppdrag. Det är jag inte så van vid. Jag har oftast satt mina egna teman, så det ska bli intressant att se hur jag reagerar på det. Kanske blir det mycket enklare att få idéer om jag har ett uppdrag som triggar igång mig.

Att hålla sig vaken ett dygn blir ju allt svårare ju äldre man blir, så kanske kan koncentrationen och kreativiteten bli en utmaning också? Jag har inte dygnat på riktigt sedan musikhögskolan.

En sak är i alla fall säker. Vi kommer att fotografera mitt favoritmotiv ur alla möjliga vinklar. Stockholm, mina drömmars stad, Mälardrottningen, Nordens Venedig. Jag känner mig hemma här, och jag hoppas kunna använda min kännedom om staden för att hitta rätt platser, företeelser och motiv. Stockholm är stort, och staden bjuder på lite allt möjligt om man bara vet var man ska leta.