Leica M3 med monterad Leicameter MR

Alla moderna kameror har en inbyggd ljusmätare som uppskattar hur din exponering borde vara. Som oftast ger det utmärkta resultat, men det finns situationer som lurar din inbyggda ljusmätare. Motljus kan ge kameran huvudbry, eller ljusa motiv mot mörka bakgrunder. Det är ju till syvende och sist så att kameran inte har en aning om vad du vill fotografera, den vill bara göra ett negativ som är så nära mellangrått som möjligt.

Kamerans ljusmätare mäter alltid det ljus som faller mot kameran, och det finns ett problem med infallande ljus: allt jämnas ut. Ljusa motiv kan bli underexponerade, och mörka motiv kan bli överexponerade. Det fungerar som så att en viss del av bilden blir avläst och så räknas ett medelvärde ut som placerar ljuset i mätsektionen omkring 18% grått. Därför brukar jag kalla ljusmätaren för gråmätare, en viktig insikt är nämligen att ljusmätarens tillvägagångssätt är att placera det du mäter på zon 5, eller medelgrått.

Det finns verktyg för att underlätta mätningen, jag ska återkomma till det, men till att börja med ska vi kika på ett enkelt sätt att motverka problemet.

Exponeringskompensation

På nästan alla kameror idag, inklusive mobiltelefoner, kan du ändra exponeringskompensationen. Om du till exempel ska ut och fotografera i snön så bör du ställa upp den en till en och en halv exponering för att inte få grå snö på bilderna. Om du vill fota på ett kalas om kvällen ska du ställa ner exponeringskompensationen för att inte få överdrivet starka stearinljus och långa besvärliga slutartider.

Exponeringskompensationen gör det möjligt att ta kontroll med enkla medel, men det är fortfarande mätaren som gör beräkningen. Du kan fortfarande få olika bilder utan att ljusförhållandena förändrats nämnvärt. Det kan sabotera en annars fin bild om en mörk filt flyttas över en ljus soffa, ditt motiv flyttar sig från en att stå framför en mörk skåplucka till att stå framför en ljus tapet eller något annat trivialt. Det här ska vi fundera lite över i några inlägg den kommande tiden.