Måne över Chamonix, Canon 5D 1/500 f/7.1 ISO 400

I nästa vecka är vi några stycken som kommer göra en resa till Härjedalen. Tanken är att fotvandra och ta några bilder som förhoppningsvis hamnar i en guidebok så småningom. Jag tänkte tagga inför den resan genom att göra två inlägg om landskapsfotografi den här veckan.

Vad du behöver

Människan som måttstock.

Om du vill göra landskapsbilder behöver du naturligtvis en kamera med dig. Jag har funderat över vilken kamera jag skall ha med den här vändan. Sist jag var i Härjedalen hade jag en digital Kodak med inbyggd zoom, rätt enkel men lätt att bära runt, och det gick att lura den till att göra bra bilder. Jag kommer att bära tyngre den här gången. Fota med det du har, det kommer bli utmärkt.

Det första tillbehör jag skulle välja att släpa med är ett stativ, alla borde ha ett och alla som har ett borde använda det oftare. Jag tar med mig ett ganska rejält, men beroende på vilken kamera man fotograferar med så kan man komma undan med enklare, och lättare, stativ. Stativet hjälper dig ta bort rörelseoskärpa, framför allt kameraskakningar. Småsaker som man lätt kan missa om man bara granskar sin bild i kameradisplayen.

Landskapsfoto kräver egentligen inte så mycket utrustning. Ta med en kamera ut och du kommer att kunna göra fantastiska bilder så länge du hittar ett ljus du gillar, och något intressant att fånga. Har du en systemkamera vill du säkert gärna ha med några objektiv, men oftast klarar man sig på ett eller två, mina favoriter är två zoomar: en 24-105mm och en 70-200mm. Blixtar eller annan mer skrymmande utrustning har man sällan någon användning av.

Fota i raw

Jpg-filerna är smidiga; de är klara direkt i kameran och är enkla att dela med sig av. De innehåller dock inte hela bilden, så att säga. Om du har tid och lust att jobba med bilderna i datorn i efterhand så är det mycket bättre att fotografera i raw.

En raw-fil bevarar all den information som kameran fångar upp och tjänstgör som ett digitalt negativ som du sedan kan ta fram bilder i olika tolkningar från. Det underlättar om du vill justera exponeringen, ställa färgerna eller nivåerna i efterhand. Ofta kan du plocka fram konturer i moln där hela himlen blivit helt vit i jpg-filen eller hitta detaljer i skuggor som ser näst intill svarta ut från början.

Vissa kameror låter dig fota både i jpg och raw samtidigt. Utmärkt om du både vill ha smidiga bilder som är klara direkt, och möjlighet att efterarbeta dina favoriter.

 Vad letar vi efter?

Eva beundrar Contamine-dalen under nedstigningen från Tre la Tète

Landskapsfotografering kan vara många olika saker. Jag letade runt på Pinterest, och hittade lite lanskapsinspiration. Landskapsfoto är ett brett ämne. Även staden är ett landskap, likaväl som att lingontuvan är ett bra utsnitt ur ett landskap. Det är alltid roligt med lite inspiration, särskilt när det hjälper en att bryta ner förutfattningar om vad landskapsfoto är.

Allt därute är kort sagt lovligt byte. Dalgångar, älvar, bäckar, stenar, mossa, vandrare, djur, solnedgångar (jo faktiskt), oväder, spegeldammar, byggnader och allt annat som inspirerar dig. Själv skulle jag vilja fånga en bild som visar någon slags essens av just vandring. En stig genom landskapet kanske? En vandrare som hoppar över en bäck? Jag älskar känslan av att vara på väg och jag vill försöka förmedla den genom ett foto.