När jag kom hem från resan till Härjedalen fann jag att min nätverkshårddisk har packat ihop. Det är där jag lagrar alla mina bilder så jag är faktiskt lite nervös. Naturligtvis har jag back-up, men den mest aktuella ligger faktiskt i nätverkshårddisken som en speglad hårddisk. Dessvärre kommer jag inte åt den enheten så att jag kan plocka fram data därifrån.

Jag kommer lämna in den för att vara riktigt säker på att få säkrast möjliga återhämtning av mina bilder. Och sedan är det dags att köpa en nyare nätverkshårddisk. Ännu en av dessa utgifter som man kanske inte räknar med när man börjar satsa seriöst på en hobby. Glöm inte bort att du måste lagra dina fotografier, oavsett om de är fysiska negativ och pappersbilder eller digitala filer. Det skulle säkert gå att lösa det här själv, men jag köper mig fri och lämnar in hela NAS:en till någon som verkligen är duktig på att säkra data. Bara kom inte och säg till mig att det skulle vara billigare än analogt att hålla på med digitala bilder.

Över huvud taget tycket jag att det här visar på en ganska stor brist hos digitala media. Även om jag har back-up och ganska bra koll på datalagring så kan jag inte jobba med bilderna som läget är just nu. Det riktigt läskiga är att det är inte enstaka bilder, nu när systemet ligger nere kommer jag inte åt en enda bild. Det känns betydligt tryggare att kunna öppna min negativpärm och rent fysiskt ta på de bilder jag fotat analogt (fast jag tar naturligtvis aldrig direkt på negativet). Det skulle behövas en brand för att negativen skall gå åt, och då hade hårddiskarna heller inte överlevt.

Bilder att använda

Ett problem är att få fram bilder till bloggen. Jag har några inlägg färdiga, men vissa inlägg bygger på bilder som jag inte hade gjort klart och som jag inte kan få tag i nu. Det mesta av mitt efterarbete sker i Lightroom, och min katalog där (för er som vet hur det fungerar) är kopplad till min lagring på nätverkshårddisken. Alltså, inget Lightroom för tillfället. Jag får publicera jpg-bilder direkt ur kameran, eller så kan jag skanna negativ.

Kanske får jag tid att labba lite i köket nu? Jag har rätt många rullar film att framkalla. Framför allt kan jag ge mig ut med min Leica och strunta i allt elände. Bara göra bilder.