En handhållen ljusmätare är ett fantastiskt verktyg om du vill vara noggrann med din exponering. Jag använder ju mest gamla grejer, så jag har en mätare för infallande ljus och en riktigt gammal för reflekterande ljus. Idag brukar bägge funktionerna finnas på samma mätare, och kanske rent av en spotmätare därtill. En bra handhållen mätare står på min önskelista, men de kan faktiskt kosta en hel del så jag använder vad jag har tills vidare.

Reflekterande ljus

Mätaren för reflekterande ljus fungerar lite som en inbyggd mätare i en kamera. Den tittar framåt och räknar ut en exponering som gör medelvärdet av allt den ser medelgrått. Fördelen med att ha en handhållen mätare är att du kan ställa upp kameran på ett stativ och vandra runt och mäta på olika ställen, välja ut vissa saker, stiga närmre och överlag bara skaffa dig så noggrann kunskap som möjligt av det landskap av ljus som du försöker fånga.

Den stora nackdelen med en mätare för reflekterande ljus är att den jämnar ut det du mäter. Den ser inte skillnad på ljusa motiv i ljusa omgivningar och mörka motiv i mörka omgivningar. Den antar att allt är samma och ger dig ett genomsnittligt exponeringsvärde som ger ett negativ kring 18% grått.

Ett bra hjälpmedel om du mäter infallande ljus med en spotmätare eller med en kamera är att använda ett gråkort. Att hålla ett ark som är 18% grått på platsen för ditt motiv och mäta av den ger dig en mycket exakt mätning. På så vis mäter du det infallande ljuset på arket. Det är helt klart billigare att skaffa ett gråkort än en handhållen mätare.

Infallande ljus

Mätaren för infallande ljus är lite coolare. Du håller den riktad mot kameran och den räknar ut rätt exponering genom att kalkylera på det ljus som faller på en plastkupol över mätarens sensor. Därigenom berättar mätaren vilket ljus som faller in och beräknar ett exponeringsvärde utifrån det. Det ger dig en exponering som visar vitt som vitt och svart som svart oavsett omgivningarna. Det är ett snabbt och noggrant sätt att mäta och ger ett lysande resultat. Det enda du behöver tänka på är att mäta upp allt ljus som förekommer i bilden, högdager såväl som djupaste skugga. Det kan innebära att du själv får räkna ut ett medel för att få med så mycket som möjligt av bilden, men till skillnad från en ljusmätare så vet du i alla fall vad det är du vill fotografera, du kan prioritera när du räknar ut ditt medel.

Mätning av infallande ljus sker optimalt helt nära motivet du vill fotografera. Om du gör ett porträtt vill du helst mäta alldeles vid kinden på din modell. Det är inte det bästa att använda om du jobbar snabbt eller försöker hålla en låg profil. Det du kan göra i så fall är att mäta på ett ställe som erhåller samma ljus som motivet. Om du gör landskapsfotografier kan du mäta där du står och jämföra med motivet. Är det samma ljusförhållanden så är det bara att fota, men är motivet helt annorlunda belyst så skulle en infallande mätare fungera bättre, och särskilt då en spotmätare.