Det är många som skannar sina negativ idag, istället för att förstora dem på papper. Det finns många fördelar med det, man behöver inte inrätta sig något mörkrum, slabba med kemikalier och ha utrymme för en förstoringsapparat. Det enda problemet är att jag säljer lite kvalitet i skanningsprocessen.

Det går nämligen inte att få kornskärpa på mina skanner. Jag valde en flatbäddsskanner som kan göra annat också, som att skanna papper eller påsiktsbilder. Problemet är att negativet ligger för nära linsen, så kan jag inte få absolut fokus på negativet. Det är ändå min rekommendatition att du skaffar dig en likadan om du funderar på att börja skanna. Välj en modell som kommer med negativramar och som kan lysa igenom negativet. Det blir inte perfekt men det duger gott till att publicera på nätet och du får en bra förhandsgranskning av hur du lyckats med fotograferingen.

Vill du ha kornfokus på negativet behöver du en dedikerad negativskanner. Sådana ger utmärkt resultat med ypperlig skärpa, men de brukar som regel inte hantera så väldigt många format. I de flesta fall bara ett i taget, och då 135-film. Om du lägger ut riktigt mycket pengar kan du få tag i en som klarar 120-film och 135. De är dyra, och kan bara skanna negativ.

Om skanning och digitalt efterarbete är en viktigt del av just din process så kanske det inköpet är motiverat? Jag har aldrig känt att skanningen är en naturlig del av min process. Det är i stället för ett ordentligt mörkrum. Med tiden ämnar jag göra förstoringar som jag sedan kan skanna, jag tror att det kan ge ett bättre resultat. På så sätt får jag bästa fokus på bilden, och kanske kan jag göra bättre bilder till bloggen också.