Nu har jag skrivit några inlägg om ljusmätning. Nästa steg är att ta kontroll över exponeringen.Varför låta kameran bestämma hur det skall vara, när den faktiskt inte vet vad det är du fotograferar?

När du använder bländarprioritering eller slutarprioritering så räknas exponeringen om för varje foto du gör. Om motivet rör sig, om bakgrunden ändras eller ett mörkt hårsvall faller framför ansiktet i ett porträtt så ändras exponeringen. Så nu, om inte förr, är det dags att börja använda det manuella läget. När du själv bestämmer ett exponeringsvärde kan du se till att få jämnare exponeringar. Hudtoner borde hålla en jämn ton mellan olika exponeringar. Sånt som spar tid i efterarbetet.

I det manuella läget kan du använda mätarskalan i sökaren (på min kamera visas den i displayen på ovansidan också) för att se om kameran tycker att du överexponerar eller underexponerar. Om du har mätt ordentligt i motivet och är övertygad om att du har rätt kan du med gott samvete strunta i vad kamerans mätare visar just för stunden, för den lär svänga upp och ner en del. Fundera gärna över hur mycket en tredjedels exponering är egentligen, för det är oftast det som är avståndet mellan strecken på skalan.

Om du fotograferar digitalt är det inte helt fel att titta på bilderna du gör i displayen och kolla hur det ser ut. Du kan ta hjälp av histogrammet för att se vad kameran tycker, men det viktigaste är att du själv gör din bedömning – ser bilden bra ut?

Vad mäter du?

På en nyare systemkamera kan du oftast ändra mätmetod; evaluerad-, centrumvägd- eller spotmätning till exempel. Det handlar mest om hur stor del av bilden du mäter av. Hela området som mäts av kommer alltså att balanseras till zon 5 genom att ett medelvärde räknas ut. Genom att minska mätområdet kan du vara mer noggrann med en specifik del av motivet. Läs i din handbok exakt hur stort mätområdet är, och var i sökaren du faktiskt mäter.

Din kamera kan användas som en mätare för reflekterande ljus med olika mätområden ända ner till spotmätare, och har du ett gråkort kan du dessutom göra en mätning av infallande ljus på kortet. En bra TTL-mätare och ett gråkort kan ersätta handhållna mätare i rätt många situationer. Om du tar dig tid att vara noggrann när du mäter så kommer du att få utmärkta negativ, eller raw-filer, att jobba vidare med för att göra riktigt bra bilder.

Det är viktigt att kunna sin kamera, och det är viktigt att kunna just din inbyggda mätare. Det händer att mätare mäter fel, särskilt om du använder lite äldre kameror. God hantverkssed är att testa din mätare tillsammans med den film du tänker använda och vara riktigt noga. Vi ska gå igenom ett sådant test någon gång.