Rätt ofta får man intrycket att en viss utrustning skulle kunna hjälpa dig att ta bättre bilder. Om du vill ha kort skärpedjup behöver du ett objektiv där bländaren kan öppnas upp mycket. Ett sådant brukar kosta lite mer. Om du vill fota närbilder, macro, så behöver du särskilda objektiv för det, eller åtminstone mellanringar eller en bälg. Och att mellanformat är oslagbart för porträtt vet väl alla, eller hur? Och då behöver du en helt ny kamera. Allt för att göra bättre bilder. Dyrt blir det, till och med om man använder gamla prylar, men har vi funderat över vad en bättre bild är egentligen?

Revolvermannens bästa skott. Snabbt, men underexponerat.

Säg något, visa något.

En bättre bild handlar oftare om närvaro, medkänsla, stämning och en massa andra saker som inte kan köpas på en fotobutik. Det är sådana saker som räknas högt när du gör dina bilder. De tekniska kraven är också höga, särskilt för den som vill sälja sina bilder, men om du inte har något att säga så spelar det ingen roll om du fångar mediokra bilder i absolut högsta teknisk kvalitet.

Kameror tar inte bilder, fotografer tar bilder. Det är en av mina grundsatser och jag har kommit till den efter att jag lagt alldeles för mycket pengar på utrustning. Kan jag hjälpa någon alls genom att upprepa detta om och om igen så är det värt det. Köp det du behöver, inget annat. Enda vägen till bättre bilder är att bli en bättre fotograf. Det är viktigare att du är ute och fotar med det du har, än att du försöker samla ihop en utrustning innan du verkligen vet vad du behöver.

Särskilda användningsområden

New 55 tillsammans med ett gammalt Polaroidbakstycke.

Specialprylar, som ett gammalt polaroid­bakstycke, är både dyra och onödiga om du inte ska göra något speciellt.

När man blir den där kamerasnubben så får man ibland lite frågor om fotografering. Jag tycker det är roligt att prata om hantverket, och om bilder, men inte fullt så roligt att tala om utrustning. Jag kan lite om utrustning, men jag tycker helt enkelt inte att det är så viktigt. Det finns en hel uppsjö av prylar som hjälper dig att göra vissa saker på ett enklare sätt. Ljustält, softboxar och blixtparaplyer till exempel, tre olika sätt att diffusera sin kamerablixt – var och en med sitt eget specifika användningsområde.

I kategorin användbara specialsaker kan du begrava hur mycket pengar som helst. Jag äger inte så mycket sådana prylar, och de behövs inte om du inte har ett specifikt syfte. Fotar du produkter? Tänker du dig att bygga en porträttatteljé? Då behöver du särskilda prylar för det, och det kommer förmodligen att vara bra köp för dig. Om du inte har en långsiktig plan att göra en särskild sorts bilder kanske du kan klara av att göra några stycken med den utrustning du har, eller så kanske du kan låna av någon annan?

Generella hjälpmedel

Sen finns det vissa saker som verkligen hjälper. Om du ska köpa objektiv, köp bra objektiv. Gärna gamla, eller nya second hand, det kan vara billigare. Objektiv tappar inte så mycket i värde som kamerahusen gör, och de åldras inte lika illa heller. Många fotografer är riktiga pedanter och vårdar sina glas noga.

Ett stativ är ovärderligt, det gör dina bilder tio gånger bättre direkt. Du får dessutom massor av möjligheter som du absolut inte har när du handjagar. I mitt fotograferande så har filter blivit ett väldigt viktigt verktyg, inte minst när jag fotar svartvit film.

De saker som faktiskt hjälper är oftast relativt billiga, och du kan räkna med att använda dem ofta.

Fotoböcker

Inspiration

Inspiration och kunskap

Något som jag kanske inte lyft fram så ofta är böcker. Läroböcker i fotografering, efterbearbetning och annat som hör till fotograferingen. Kunskap hjälper mycket mer än utrustning, och är dessutom omöjlig att glömma hemma när du behöver den. Titta gärna efter fotoböcker på antikvariat. Det är nästan nödvändigt om du vill läsa om analog fotografering, men även böcker om digitala kameror och bildtekniker finns att få tag i billigt i andra hand.

Inte sällan ger ny kunskap också ny inspiration. Att förstå hur en bild gjorts gör det möjligt att fotografera en egen tolkning. Det i sin tur kan leda till helt nya idéer, nu eller senare.