Förra torsdagen tog jag fyra bilder av en orkidé med storformatskameran. Jag framkallade bilderna i lördags, och blev glatt överraskad när jag fann att negativen såg helt okej ut. Filmen gick ut 1997, Kodak Plus-X 125, men tydligen så fungerar den fortfarande. I någon utsträckning ska väl tilläggas, jag har inte direkt utfört något noggrant test. Nu har jag blivit lovad fem paket till så jag har råd att göra ett ordentligt test innan jag ger mig ut och fotar på allvar.

För att få en liten uppfattning ändå gjorde jag fyra exponeringar på samma motiv, i samma ljus: en precis enligt vad mätaren rekommenderade, en som var 1 EV högre, ett som var 2 EV högre och slutligen en som var 0,5 EV högre.

På den sista ställde jag om kameran för att hitta bästa tänkbara bild. Jag jobbade med skärpeplanet lite grand, och bländade ner till f/10. Det ledde till en hel sekunds exponering vid ett EV som var 0,5 högre än vad mätaren rekommenderade. Det är den bilden jag har satt högst upp i inlägget. Jag medger att den rent objektivt är underexponerad, men jag tycker den bäst visar ljusförhållandet vid fototillfället.

Lärdomar

  • Det finns två snarlika storlekar inom bladfilm.
    • Jag har 9×12 centimeter. Det är några millimeter mindre än 4×5 tum. Giv akt på var negativkanten hamnar på mattskivan.
    • Kodak gör bara 4×5 tum, så jag kan inte använda de emulsioner jag är mest van vid. Det finns filmkassetter som passar min kamera som är 4×5 tum också, och det ska jag nog investera i för då kan jag fota med Kodaks film. Jag har också ramar till min skanner för 4×5 tum, men inte för 9×12.
  • Film som hanteras utan skydd av rulle eller kassett är mycket känslig. Jag har gjort märken i ett av negativen, förmodligen redan när jag laddade filmen.
  • Damm är min fiende. Större negativ är svårare att hålla dammfria vid scanning och förstoring. Det får helt enkelt plats med fler dammkorn på en större yta.
  • Jag ska helst inte använda storformat i digital process. Det går att skanna den, men det finns ingen anledning. Bildskärmen kan inte återge bilderna på ett bra sätt.