Fotografering är en förhållandevis snabb konstform. Idag när kameror har wifi-funktioner kan man ha sina bilder klara och publicerade på några ögonblick. Det är fantastiska möjligheter, inte minst för den som säljer sina bilder till tidningar eller nyhetsbyråer. Och ja, jag skulle också vilja ha en sån där liten spegellös kamera som kan allt. Men det finns annat som jag hellre vill prioritera.

När jag jobbar med småbildsformat är det viktigaste att fylla rutan, och för det måste man ibland springa fram, hamna nära, göra bilden och ta sig därifrån. Betänk också att jag sällan använder zoom, så jag springer verkligen. Det handlar mer om ögonblicket än om komposition, ljus och exponering. Det handlar också om en förberedelse, en meditation och ett rätt sinnelag, men till syvende och sist handlar det om att fånga rätt 125-del. Att fånga ögonblicksbilder är otroligt givande.

Perfektion

Mannen på bilden träffade jag vid kulturhuset i Stockholm. Han var turist och hade valt ritblocket som sitt sätt att avbilda staden. Här gjorde han en fantastisk bild av fontänen vid Sergels torg. Han jobbade fort, men han sprang inte runt som andra turister gör med sina kameror. Jag misstänker att han tog in mer av varje scen än vad jag själv gjort när jag till exempel försökt att fånga så mycket som möjligt av Paris.

Idag börjar fotograferingen handla om något långsammare för mig. Jag vill nästan sitta ner en stund och ta in hela scenen innan jag gör min bild. Jag försöker att se mattskivan som min målarduk, och min idé om bilden är viktigare än den verkliga scenen. Jag vill komma bort från direkt avbildning till att skapa bilder som jag kan fylla med ett tankemässigt innehåll, eller ännu hellre: en känsla.

Beroendet av det där tempot, den där tajmingen, den skulle jag vilja komma bort lite från. Så därför tar jag nu steg bort från ett snabbt fotograferande. Jag har precis börjat experimentera med en storformatskamera, och där finns det utrymme för att sakta ner, låta tiden gå, vårda kompositionen och vänta in det perfekta ljuset. Dessa tankar har spridit sig till fotograferandet i mellanformat också. Jag försöker använda mer tid för varje exponering.