Efter mycket om och men bestämde jag mig för att köpa en nya kameraväska. Att lägga pengar på något som inte är absolut nödvändigt för att göra bilder bär mig emot, men mitt fotograferande har utvecklats och jag behövde bära med mig andra prylar mot tidigare. Istället för att satsa på en smidig fotoutrustning ville jag nu ha möjlighet att göra perfekta bilder; planera mina exponeringar, välja rätt perspektiv och använda olika kontrastfilter.

Vad vill jag då ha i en perfekt vardagsväska? Flexibilitet. Jag vill kunna ta med mig mycket utrustning för de tillfällen då det behövs. Den ska ha plats för minst två kameror, så att jag kan ha lite olika film laddad för kontrastkontroll eller en kamera för färg om jag känner för det. Jag vill att väskan ska vara så snygg och smidig så att den alltid är med. Helst ska det inte vara helt uppenbart att det är en kameraväska. Och naturligtvis så ska den skydda mot stötar och lite lättare oväder också.

Efter att ha lagt rätt mycket tid på att hitta den perfekta modellen fastnade jag för en Tenba. Riktigt snygg, rymlig och ganska diskret. Märket finns i Sverige, men modellen fick jag skicka efter från USA. Jag hoppas den kommer hit, för den är faktiskt riktigt, riktigt bra. Locket är ordentligt genomtänkt; det kan stängas med kardborre som synes på bilden nedan, eller så kan jag sätta en flik för kardborren så att locket kan öppnas tyst, och som en tredje variant kan jag öppna en dragkedja tvärs över locket.

Bag open

Fack för det mesta

Som de flesta kameraväskor är insidan modulär, man kan flytta de vadderade skiljeväggarna. Därför kan jag ta med mig Hasselbladaren, trots att den har en så konstig form, och någon småbildskamera dessutom. Det finns plats för många objektiv, och ljusmätaren ska alltid med framöver. Sidofickor för film, anteckningsböcker, pennor, läsplatta och mobiltelefon. Allt man kan behöva ha med sig.

I väskan kan jag få plats med lika mycket utrustning som jag tidigare bar i ryggsäcken. Kanske rent av mer om jag packar smart. Det går utmärkt att ta med tre kameror, särskilt om en av dem är en liten Leica. Blixtaggregat och större objektiv är heller inga problem. Möjligen kan det bli lite för tungt att bära på som en axelväska, men om jag åker bil eller buss ända från dörren så kan jag enkelt och säkert ta med allt jag behöver.

Jag lägger sällan pengar på ny utrustning, men kameraväskan är en modepryl lika mycket som ett högteknologiskt tillbehör. Gamla väskor har inte de fördelar som äldre kameror ibland kan ha. Nya väskor är smidigare, säkrare, (oftast) snyggare och känns mer genomtänkta för oss som nu använder mobiltelefoner och läsplattor.