Det är skönt att inleda året med att kalibrera kameror och mätare.

När nyåret närmade sig funderade jag en hel del på om jag skulle dra igång något projekt som sträcker sig 365 dagar. Det brukar kännas lättare att komma igång med ett helt nytt blad i kalendern, och så kan man försöka hålla kedjan obruten genom hela 2015. En bild om dagen-projekt är populära, men det fungerar inte så bra med min analoga livsföring. Så jag letar efter alternativ.

Ett par fotoprojekt har jag på gång, men de är ännu i sin linda. Jag kan nämna ett par som jag ska publicera här när jag kommer lite längre. Det viktigaste för mig är ett projekt som handlar om de människor som varit viktiga för min utveckling som musiker, eller som människa. Jag tänker helt enkelt göra porträtt av de människor som betytt mycket för mig, men som inte tillhör familjen. Alltså; lärare, idoler, förebilder och andra. I de flesta fall är det människor jag känt väl under en tid, och det är väldigt roligt att få åka runt och berätta för folk att de betytt vansinnigt mycket för mig.

Ett annat projekt kallas 100 främlingar, och kan nästan ses som en övning. Det går ut på att göra gatuporträtt av hundra människor man inte känner. Det är något som man skulle kunna försöka hinna med på ett år. Övningen är dels fotografisk; att göra 100 porträtt under rådande omständigheter, dels social; att våga fråga (mer än) 100 okända människor om jag får göra deras porträtt.

Och lite annat

Tobias Fischer var lokomotiv för projektet En bild om dagen 2014. 2015 tänker han plåta låtar. En väldigt bra idé, jag har något på gång åt det hållet också, fast tvärt om: jag vill att mina bilder skall spelas. Jo, faktiskt, vi får se om jag kan visa upp något förr eller senare. Jag siktar på att vara klar i maj med det projektet.

De stora upptäckterna jag gör just nu gör jag i mörkrummet. Jag kommer att jobba på med den sidan av fotograferandet framöver. Jag har fortfarande inte riktigt kommit på hur jag skall visa upp mina alster därifrån ännu, så det skall också lösas inom kort. Ska bilderna skannas rakt av, eller ska man göra något annat? Kanske ska det repro-fotas digitalt för att kunna publiceras här på sidan? Mer om detta kommer också i år.

Mer feedback från er läsare

Nu är 2015 här, och vi får se vad vi kan tänkas hitta på. Jag är lite ledsen över att jag har så få kommentarer på mina inlägg, och jag skulle faktiskt behöva vägledning från er läsare om vilken väg jag skall ta framöver. Är du intresserad av någon aspekt av fotografering som jag inte tagit upp, eller vill du att jag skall fördjupa mig i något av de ämnen som jag har avhandlat under 2014? Jag skall göra allt jag kan för att svara på dina frågor.