Jag har lovat mig själv att dra igång något riktigt fotoprojekt under 2015. Det första får bli en porträttserie. Jag har länge tänkt att jag skulle försöka göra porträtt på människor som har betytt mycket för mig, eller som lärt mig viktiga saker. Jag presenterade det här projektet på min Facebooksida i måndags, men jag vill nämna det här på bloggen också.

FiolmakareDe två första fotografierna togs under förra året, och i veckan har jag lagt upp dem här på bloggen. Titta gärna i min portfolio där projektet heter Förebilder. Jag hoppas få möjlighet att lägga till fler av mina högst personliga idoler där under 2015. Det får bli ett sån’t där projekt som ackumulerar sig själv över tid.

Hantverk är centralt

Ett viktigt inslag i den här porträttserien är hantverk. Dels de hantverk som mina förebilder visar upp, främst inom musiken på olika sätt. Men också fotograferingen som hantverk. Jag har länge levt med den smygande känslan att det mesta här i livet hänger ihop. Man är det man gör. Tar man bilder är man fotograf, spelar man musik är man musiker.

Det betyder att vi alla är många olika roller, och i våra olika roller så bidrar vi till olika genrer eller verk. Och jag menar att detsamma gäller även om man bättrar på en gärdesgård, handlar med aktier eller reparerar en väg. Allt har ett linjärt skeende, och alla gärningar bidrar till en utveckling, oavsett om de dokumenteras, spelas in, fotograferas eller helt faller i glömska.

Min hyllning till mina förebilder får bli just detta. För oss musiker klingar resultatet av vårt hantverk blott ett ögonblick och endast den som har ett utomordentligt tonminne kommer att minnas hur vi lät just den gången, eller den gången. Samtidigt bidrar vi till en lång linje av levande musik där vi hela tiden ger gåvan vidare till musiker och lyssnare omkring oss.