Människor stressar i skymningen under januarirean, och så jag som var ute och provade att göra bilder med min Linhof. Det här är det tredje negativet jag gör med något slags uppsåt, och det är det första jag är riktigt nöjd med. Fokallängden är 150 mm och negativet är gjort på Kodak Plus-X framkallat i D76 med kompensation för reciprocitetsavvikelse.

Tilt

Sveavägen, fokallängd 90mm, Kodak Plus-X framkallad i D76.

Jag gjorde två bilder över Sveavägen strax innan, det var egentligen min tanke, och mitt mål den här kvällen. Jag ville göra bilder av tät trafik mellan de höga husen, helst med en miniatyrkänsla. Men dessvärre var det ingen vidare trafik, och jag hade inte räknat med julbelysningen. Den bild jag tänkt mig fungerade inte. Men ett halvt kvarter ner längst backen fann jag en riktigt vacker belysning, och folk som stressade lite lagom. Miniatyreffekten hade kanske fungerat, men jag kände den inte i stunden. Effekten är istället rörelseoskärpan.

Ser du förresten hur coola ramar jag får när jag lägger upp kontaktkopior på det här sättet? Egentligen ska det väl beskäras, men jag tycker det är lite häftigt?

Jag jobbar på med den här lite otympliga kameran. Jag har redan fått massor av rekommendationer att använda en klapp-kamera istället, och jag kan hålla med. Den här kameran kräver nästan en bil för att bli hanterbar. Men jag tror jag kan lösa det med en smart väska istället. Känslan är lite densamma som att ställa upp ett staffli och ställa sig att måla av motivet. Det tar tid, och man hinner jobba ordentligt med kompositionen innan man exponerar.