När jag ger mig ut på stan har jag alltid en kamera med. Det hjälper mig att göra bilder när tillfället infaller, och ger mig som inte längre har så stor möjlighet att fota på min fritid ytterligare möjligheter att göra bra bilder. Det ger mig också möjlighet att dokumentera när något i vardagen avviker från det vanliga. Om jag snubblar över en bild på väg till jobbet så är jag redo för det.

Så var det här. Folk stod och försökte ta sig över en översvämning under vår pendeltågsstation. Vattnet stod oss högt upp på smalbenen. Några byggarbetare från en arbetsplats precis utanför bortre änden av tunneln ryckte in och anlade ett litet vad där folk kunde ta sig över torrskodda. Ni må tro att det blev huggsexa om stenarna när pölen var överbryggad. Skulle de få gå först som skulle med tåget, eller de som skulle byta till bussarna?

Tunna negativ

Revolvermannens bästa skott. Snabbt, men underexponerat.

Jag tog in allt ljus jag vågade. 1/15 är det långsammaste jag ens provar utan stativ. Bländaren vidöppen, f/1,8 skulle jag tro.

Ibland har man bara att finna sig i läget. Jag hade T-Max, 100 ISO, i kameran, och det var inte i närheten av tillräckligt för att fotografera i den mörka tunneln. Det enda jag kunde göra var att blända upp så mycket jag kunde, och ställa slutaren på en femtondels sekund. Skuggorna är helt tomma, men högdagrarna går hela vägen upp till vitt. Jag hade fått annorlunda bilder om jag haft ett par steg till på mig.

Jag kan i alla fall glädja mig åt att jag hade en helt mekanisk kamera. Någon av mina mer hjälpsamma maskiner hade säkert vägrat utlösa över huvud taget. Jag hade förmodligen missat bilderna om jag haft en mer komplicerad kamera på axeln. Som tur var var det min Canon F1 som gjorde tjänst här.

Tunna negativ fungerar skapligt med förstoringsapparat, bara man vågar trycka sig tillräckligt långt ner i svärtan. Digitalt skannade blir det bara korn, brus, pixlar och elände i de tunna partierna. Det går väl antagligen att lära sig hantera den digitala tekniken också, men jag jobbar så mycket hellre i mörkret.