Jag tyckte jag hade börjat komma igång med fotografering, framkallning och bloggande igen, men så la jag mig sjuk i veckan. Och idag är jag på en liten turné till Ljusdal där jag ska spela vid en orgelinvigning. Är det inte det ena, så är det det andra. Idag skulle jag ju egentligen lägga upp en lite bättre bild med något filosofiskt i bildtexten. Det fick jag inte riktigt till, helt enkelt.

Istället lägger jag upp min första bild tagen med mobilkamera. Den får vara som den är, jag har ingen möjlighet att efterredigera med den dator jag har till hands nu. Den är tagen genom sökaren till min Leica M3 och visar ramen för 50mm-objektiv och själva avståndsmätaren är fyrkanten där i mitten.

Tankar om en ny kamera

Leica M3

Leica M3

Jag har tidigare skrivit om att jag tycker att Leica M3 är den optimala kameran, men på senare tid har jag blivit tvungen att erkänna att den inte kan riktigt allt. Den är till exempel riktigt dålig på att använda vidvinkelobjektiv. Man kan möjligen skaffa sig ett 35mm-objektiv. Det finns särskilda sådana för M3, men det är en komplicerad lösning med försättslinser framför sökare och avståndsmätare, det ser ut som att kameran har glasögon. Alternativt får man använda mätsökaren för att ställa fokus, och sedan byta till en extra sökare som man sätter i blixtskon.

En annan sak jag skulle vilja slippa undan är den handhållna mätaren. Det blir några steg för mycket när man måste mäta, räkna, och ställa in innan man kan fotografera. Jag har en Leicameter till M3:an, och den fungerar riktigt bra, så kanske är det ett lyxproblem jag funderar över?

Hur som helst har jag börjat snegla åt en Leica M6. Den har strålgångsmätare, och finns faktiskt i ett utförande med TTL-mätning som underlättar om man vill använda blixt. Lika smidig som M3:an, eller smidigare då man kan räkna bort ljusmätaren, och ändå med systemkamerans alla fördelar. Jag vet inte om det blir av, men jag är ganska sugen på att uppdatera mig med en ny mätsökarkamera.