Idag lägger jag ännu en bild till min serie Förebilder. Håkan Björkman är solotrombonist vid Sveriges Radios Symfoniorkester och var en av mina lärare under tiden vid musikhögskolan.

Det här projektet handlar om tacksamhet och inspiration, och Håkan är en av de människor som jag mest är skyldig tacksamhet, och som har inspirerat mig att nå längre än jag nog egentligen kunnat. Jag repeterar ofta de tankar han inspirerat hos mig, både när jag spelar och när jag fotograferar.

Det Håkan visat mig handlar, i alla fall i mitt sinne, om medvetandet i ögonblicket. Att kunna skapa i nuet. Musik är något som existerar för ett kort ögonblick, och som sedan förklingar för att aldrig höras igen på exakt samma vis. Man måste förstå, höra, känna och våga. Och för att nå fram behöver man både jobba och ha roligt.

Naturligtvis bygger all färdighet på gedigen kunskap, men musik bygger också på riktigt mycket tillit. Det är ingen liten sak att förmedla.