Den här bilden fick jag jobba lite för. Jag har gjort nästan löjligt många besök i Kungsträdgården, oftast bara en promenad förbi därför att förhållandena inte varit perfekta. Men så, tidigt en söndagsmorgon råkade jag hamna där och jag hade en god stund på mig. Ljuset var rätt, och jag kunde vänta in de fina ögonblicken. Här jobbade jag dessutom lite med linjer, vilket knyter an till förra veckans lördagsinlägg.

Sammanfattning

Den här veckan har det handlat om färgfoto. Jag avslutar med att konstatera att jag har hittat en ny favoritfilm: Agfaphoto CT100 Precisa. Det är en relativt billig diafilm, men står inte långt efter dyrare sorter. Jag har inte hittat den i mellanformat ännu, om den ens görs.

Jag har fått igång mitt färgseende, och jag kommer nog att ta mer färgbilder ett tag. Det känns som att jag lär mig något nytt igen. Det är roligt att skapa bilder där färgen är huvudsaken, och som är komponerade med färgen som utgångspunkt. Någon sade en gång att det är enklare att lyckas med färgbilder för nybörjare, medan svartvitt var för den som hade kommit lite längre. Jag känner att det är svårare att lyckas med riktigt bra färgbilder. Det kan vara svårt att hitta ett motiv där färgerna harmoniserar med varandra. Enklare då att jämna ut disharmonierna i gråtoner.

Det finns mycket att ta hänsyn till. Färgkorrigering är ett ämne som jag bara har skrapat lite lätt på ytan. Jag vet att man ska använda färgkorrigeringsfilter i vissa situationer, och jag förstår hur de fungerar. Dock har jag inte riktigt vett att veta vilket filter som gäller, och när. Ska man använda någon slags vitbalansmätare? Eller räcker det negativ jag får när jag höftar för att göra bra förstoringar sedan?

Färgförstoring är också höljt i dunkel för mig. Jag måste lära mig mer för att skapa riktigt bra negativ att förstora från. Återigen så förstår jag hur det fungerar, men jag har för lite erfarenhet för att kunna uttala mig egentligen.