Den 22 maj 2014 lade jag upp det första inlägget på den här bloggen. Sedan dess har jag gjort 120 blogginlägg, några sidor och en hel del småsaker till Facebooksidan. Till Instagramflödet har jag publicerat ungefär lika mycket, och i mångt och mycket samma bilder. Tusentals människor har sett mina fotografier, många har gillat, några har delat och några få har kommenterat. Det är otroligt givande att blogga om något som man brinner för.

Vad har jag lärt mig under året som gått?

Jag har utvecklat mitt fotograferande en aning, lärt mig en hel del om utrustning och teknik och fått en hel del återkoppling om vilka av mina idéer som fungerar. Min publik vill ha vackra bilder, och de nördar som jag hoppades nå fram till vill helst pyssla med sitt eget fotograferande. Man får ändra fokus ibland, det mår man bara bra av. Mindre teknik, alltså, och mer bilder.

Mitt fotograferande är direkt avbildande. Jag visar verkligheten ungefär som den är, jag konstrar inte till det, utan det jag anser vara mitt ansvar är att bevara ett ögonblick så rättvist och sannskyldigt som det går. Eftersom jag mest jobbat svartvitt så har mitt arbete mest riktat sig mot att tolka verkligheten på ett naturalistiskt vis. Kanske är det en ram jag borde kliva utanför ibland?

En insikt är också att för en fotograf med mina preferenser så är mindre värt så mycket mer. Jag vill kunna göra bekväma promenader utan att släpa på en massa prylar. Mindre kameror med små fasta objektiv har blivit min melodi.

På önskelistan

Det jag inte haft möjlighet till i den utsträckning jag skulle önska är mörkrumsarbetet. Det är först där jag känner att jag blir färdig med mina bilder, och ärligt talat, det är inte många bilder som blivit färdiga. Istället har jag inriktat mig på publicering på nätet, för att täcka det behov jag skapat med bloggen. Det har oftast varit mer än tillräckligt med jobb med det. Om man bara ser till fotograferandet så hade jag sparat mycket tid om jag bara fotat digitalt. Men å andra sidan, jag hade förlorat de flesta av mina ämnen.

Jag har en plan för hur den här bloggen ska utvecklas framöver, men jag önskar mig mer direkt feedback från er, mina läsare. Kommentarsfälten är alltid öppna och jag önskar så att ni hör av er. Det skulle kunna leda mig på nya spår i mitt skrivande, fotograferande och i mitt skapande över huvud taget. Så välkomna att kommentera.

Första visningen imorgon

Avslutningsvis vill jag pusha för min första visning som kommer att ske 16:00 imorgon i Sollentuna kyrka (Norrviken). Det blir en orgelkonsert med bildvisning. Missa inte det!