Varför fotograferar någon över huvud taget med analog kamera idag? Gör man en jämförelse med digitalteknik så mister man den omedelbara återkopplingen, man måste framkalla innan man kan se hur man lyckats, och ärligt talat vem har tid att hålla på med framkallning och förstoring idag? En digital bild är omedelbart tillgänglig, och om man ser till nyhetsvärde så slår den digitala bilden den analoga med hästlängder.

Den analoga bilden har istället sitt värde i att den består på ett annat vis. Det finns all anledning att tro att det man fångat in kommer att bevaras. Om man dessutom har gjort förstoringar så har man verkligen månat om motivet. Det är svårt för mig att få den känslan av omtanke och ömhet för den digitala processen. I mörkrummet skapar jag bilderna med händerna, och därigenom med min själ.

Egentligen ser jag ingen motsättning mellan analogt- och digitalt fotograferande. Jag tycker det är underbart att vi idag lever i en tid där vi har möjlighet att välja mellan alla befintliga alternativ. Teknik bör aldrig gå bakåt, men vi ska också måna om vad vi vill ta med oss på nästa steg.

Slutligen har jag listat några nackdelar och fördelar med analog fotografering här.

Nackdelar

 • Beroende på kamerans ålder så lär den ha färre funktioner än en av dagens kameror. Det finns de som tycker att det är en fördel.
 • Du kan (i princip) inte ändra ISO sedan du exponerat första rutan på rullen.
 • Vitbalans är ett helt annat problem om du fotar färgfilm. Du måste köpa rätt film, och vid behov så måste du använda filter för att få rätt färgtemperatur. Digitala kameror är suveräna på det här, och gör de fel så är det enkelt att fixa.
 • Du måste jobba mer för att få fram dina bilder, det räcker inte att trycka av.
 • Lagring är en fråga om fysiskt utrymme. Hårddiskar är billigare än lokalhyror.

Fördelar

 • Analoga kameror är oftast mindre. Det är enklare att alltid ha med sig en kamera.
 • Gammal utrustning är billigare än ny. Du har råd att handla fler prylar för att klara mer specifika bilder. Gammal utrustning verkar dessutom hålla mycket bättre än ny…
 • “Fullformat” är ingen dyr lyx, det är standard. Att gå upp till mellanformat är relativt billigt.
 • Du får med mer information på ett negativ än vad en digital sensor klarar av. Än så länge…
 • Du är mer benägen att tänka efter före när du fotar analogt. Du har inte 800 bilder att gå igenom efter en dag på fältet.
 • Bilder och negativ håller bättre än hårddiskar.