När du tänker dig att du skall börja fotografera skall du alltid börja med vad du redan har. De flesta av oss har ganska bra möjligheter att skapa bilder om vi ser oss omkring en aning och kollar vad vi har i gömmorna. Förutom våra mobiltelefoner så finns det oftast en eller annan kamera. Om du verkligen är ute efter att göra bilder så kommer du att komma en bit på vägen med vad du redan har om du verkligen utforskar vad din befintliga kamera faktiskt kan göra.

Har du riktig tur har du kanske en gammal, men alldeles utmärkt, analog kamera liggandes? Om du börjar använda den finns det ju all möjlighet att få tag i objektiv, delar, film och allt vad som behövs för att bygga ett system med den befintliga kameran som grund. Så var det för mig, men jag var inte så klok att jag använde den analoga kameran direkt, utan jag gick och köpte mig en digital instegskamera, billiga objektiv till den och diverse utrustning som jag ganska snart växte ur och bytte ut mot en dyrare proffskamera med väldigt dyra objektiv. Allt medan en alldeles utmärkt systemkamera låg oanvänd i en garderob hemma hos mig.

En del av problemet var att den gamla kameran var en Canon i mitt fall, och Canon har bytt bajonettfattningen för sina objektiv i grunden. Min gamla kamera, och de gamla objektiven, var inte kompatibelt med något som fanns på marknaden då (2009). Dessutom var jag ganska säker på att jag ville fota digitalt. Så det blev ett helt nytt kamerasystem från grunden.

Förmodligen hamnar du förr eller senare i ett läge där du vill köpa en ordentlig kamera. Tänk då efter noga, och försök skaffa dig en så klar bild som möjligt av vad du kan tänkas vilja skaffa framgent till ditt nya system. Om du kommer över kamerahuset billigt kanske det är dyrt, eller svårt, att finna objektiv, blixtar och andra tillbehör som du kan komma att behöva förr eller senare. Försök att räkna in så mycket som möjligt i kostnaden för ett nytt system. Blir det något digitalt så räkna in kostnaden för minnes­kortet, och kolla gärna upp om ditt nuvarande bild­redigerings­program klarar av raw-filerna från den nya kameran. Den minan klev jag på själv helt nyligen.

Kvalitet är billigare i längden

Jag kan rekommendera två system där möjligheterna att använda gamla delar med nya kamerahus är utmärkt, och det är Nikon och Leica. Dessa system har inte ändrats så totalt att du inte kan använda äldre objektiv med nyare kameror. Men kolla upp exakt vad som gäller. Kunskap innan köp är jätteviktigt när man bygger sitt kamera­system. Leica och Nikon är dyrare än andra äldre systemkameror, men du tar den skadan igen när du kan fortsätta att använda prylarna så länge du lever.

Och finns det någon som helst risk att du verkligen tänker använda kameran mycket, snåla för död och pina inte in på den. Det blir så dyrt i onödan om du ändå måste uppdatera dig ganska snart.

Utgångna system

De system som inte finns kvar idag, jag återkommer till Canons FD-objektiv, är billigare. Det kanske var klokt av Canon att byta system, så att de kunde jobba från en blank sida? Det sänkte i alla fall andra­hands­värdet på FD-systemet rätt markant. Inte så att det blev sämre kameror eller objektiv, men det är fort­farande ganska billigt att köpa dem. Och med tanke på att det idag är fullt möjligt att använda gamla objektiv med nya kameror så kanske det är en extra bra idé att kika på objektiv som inte längre stöds av sina egna kamera­märken?

Sony har tagit en ledande position när det gäller att använda utgångna system med hjälp av adaptrar. Den kanske främsta anledningen att köpa en av Sonys spegel­lösa kameror tidigt, innan de hade sin nya serie med objektiv på plats, var att man kunde blåsa liv i sin gamla utrustning med ett digitalt kamera­hus. Det här gäller fortfarande, samt att Sony bygger på sitt eget kamerasystem med riktigt trevliga objektiv från anrika Zeiss.

Så inventera noga innan du börjar bygga dig en kamera­utrustning, och inte bara i dina egna garderober. Släktingar och vänner kanske bara blir glad om du vill blåsa liv i deras gamla oanvända prylar?