Den genomsnittlige hobbyfotografen tar mest bilder på sommaren. Inte minst när man är ute och turistar. Själv är jag inte så väldigt produktiv när jag reser till nya platser; det känns inte som att jag kan orterna tillräckligt bra för att fånga dem. Jag tar fotografier av det som händer, snarare än av det man ska se. Därför är mina semesterbilder oftast på familjen, väldigt sällan uppställda och arrangerade, och så gott som aldrig med en sevärdhet i bakgrunden. Istället försöker jag spegla min känsla av platsen.

I år for vi till Rom. Väldigt lyckat. Otroligt mycket att se, och samtidigt väldigt avslappnat och lugnt. Jag gjorde ansträngningar för att ta med så mycket kamera som möjligt på så liten vikt och volym som möjligt. För första gången for jag på resa med uteslutande analog utrustning. Jag vågade därför att jag numer litar så pass på mina gamla kameror att jag inte behöver oroa mig för resultatet, och min hustru lät mig därför att hon nu har skaffat en liten enkel digitalkamera som fyller hennes önskan om att få omedelbara bilder.

Lärdomar sedan tidigare resor är att det inte lönar sig att ta med för tunga prylar. Bättre då att begränsa de tekniska möjligheterna och göra sig så mobil som möjligt. Det blev två småbildskameror och tre fasta objektiv. Ni kommer att få se en del resultat av det arbetet här så småningom. Just nu är det för varmt i lägenheten för att framkalla, men bara det kommer lite svalka ska jag jobba mig igenom sommarens skörd av filmer.