Mina tankar om att rationalisera skapande­processen här på bloggen har väckt frågan om jag skall börja fota mer digitalt igen. Jag är ju egentligen emot att köpa nya kameror, utan jag tycker att man ska försöka att bemästra de kameror man redan har. Och jag har många fina kameror.

om jag ska göra fler digitala bilder borde jag som ett pedagogiskt exempel plocka upp min redan befintliga Canon EOS 5D MkII som faktiskt är en otroligt kompetent kamera för det allra mesta. Men den är inte smidig, den är tvärtom ganska klumpig. Därför är jag lockad av att köpa en modern, spegellös fullformats­kamera. En med WiFi och möjlighet att lägga bilderna direkt i datorn utan att jag har med mig mer utrustning än kameran och en dator eller kanske rent av en mobil­telefon. Jag vill göra det så enkelt som möjligt att få ut bilderna på nätet.

Om jag dessutom funderar lite över kostnaderna? Inte nog med kostnaden för ett kamerahus, jag behöver köpa en eller två adaptrar så att jag kan använda mina gamla objektiv. Sen är jag ganska säker på att jag måste uppdatera Lightroom också. Det drar iväg. Och redan nu har jag en utmärkt kamera som kan överföra bilderna till en dator om jag bara har en kabel med mig. Den enda nackdelen är att jag får använda en hel rygg­säck istället för den lilla smidiga väskan. Kort sagt är jag skeptisk till att köpa en ny kamera.

Samtidigt hamnar jag i ett läge där lösningar på olika problem skapar nya problem som måste lösas i sin tur. En smidigare skapandeprocess ger en osmidig kamera som jag inte kommer att använda lika gärna, eller lika mycket. Jag får nästan sätta mig ner och fundera lite över hur min skapande­process ska se ut och börja i den änden. Istället för att ta utgångspunkt i det jag redan använder kanske jag ska fundera mer över vad jag kan tänkas behöva?