Just nu pågår det en inre kamp i mig. Jag har upptäckt glädjen i fotograferandet igen sedan jag mer eller mindre slutade fotografera digitalt för ett och ett halvt år sedan. Att återgå till drömkamerorna från min ungdom var ett viktigt steg för mig att ta. Nu äger jag några av de absolut bästa kameror som någonsin har skapats, och jag lär mig att använda dem bättre och bättre för varje dag som går.

Ändå har jag börjat vackla i min övertygelse om att det skulle vara helt optimalt att fotografera analogt. Det är billigare än digitalt, för kamerorna är så pass mycket billigare. Det är tryggare därför att kamerorna är mer pålitliga. Film har hittills haft ett bättre dynamiskt omfång än vad digitala sensorer kan prestera. För att inte tala om teckning i fina strukturer, exempelvis hästars hårrem, tyger och andra detaljer i ytor som digitala kameror verkar hata.

Allt faller vid att det finns en sak som jag omöjligt kan uppnå med analoga kameror, och det är det digitala formatets korta steg mellan exponering och bilder som är användbara till digital publicering.

Det är till syvende och sist så att jag behöver få upp mina bilder på nätet. Och det tar oftast mer än en vecka mellan exponering och färdig digital bild. Ibland tar det betydligt längre tid. Under semestern till exempel. Jag framkallar inte färgfilm själv, och att skicka in film tar några dagar extra om sommaren. Särskilt diafilm dröjer mer än annars. Det är också besvärligt att framkalla svartvit film i köket när det är så varmt att jag måste kyla vätskorna till hanterbar temperatur.

I akt och mening att börja blogga lite mer intensivt har jag börjat fota mer digitalt. Jag har en utmärkt digital kamera, men den är alldeles för tung och klumpig för det fotograferande jag vanligtvis håller på med. Särskilt nu när jag vant mig vid Leica. Men för att testa tesen har jag använt den lite mer än jag gjort det senaste året.

Kameran på bilden är ett experiment jag genomför där jag använder mina gamla fina objektiv på en digital kamera som jag funderar på att köpa. Det lutar mycket åt att det är såhär det kommer att bli. Det börjar bli lite dåligt med film i kylskåpet, så det är ett bra tillfälle just nu.