För en tid sedan skrevs det en hel del om bedragare på Blocket och Tradera. Det kan vara lite nervöst, och kanske kännas lite avskräckande att behöva leta sig fram bland privatpersoners inlägg och annonser. Men jag kommer att sammanfatta genom att säga att det för det mesta går alldeles utmärkt att köpa kamerautrustning den här vägen.

Du ska bara inte ge dig in på några affärer helt blåögt. Det finns metoder som gör det enklare att skicka varor tryggt och säkert. man kan använda Blocket-paketet. Jag har provat alla möjliga varianter. jag har till och med betalat på förhand. Det kanske var en risk, men än så länge har jag fått hem 100% av de inköp jag betalat för.

Titta alltid på säljarens betygssida

På Tradera har varje säljare en poängsättning. Den kan du läsa om du klickar på säljarens namn i annonsen. Betygen tenderar att vara ganska höga, men skalan är egentligen lite förskjuten. Till exempel så är det antagligen inga problem att handla av någon som har 4,9 i snittbetyg, medan det borde ringa varningsklockor redan vid 4,5. En riktigt bra säljare har helt enkelt aldrig gjort något riktigt dåligt, utan har en ranking från 4,8 och uppåt. Är den lägre har något hänt någon gång, och säljaren har fått klagomål.

Dessa klagomål handlar ofta om att produkten inte stämmer överens med beskrivningen eller att säljaren är alldeles för långsam med att skicka varan. Om en vara helt har uteblivit har köparen antagligen anmält affären, och då syns det på säljarens betygssida.

Jag har genomfört affärer med säljare som hade betyg nedåt 4,3. Det har då inte handlat om särdeles mycket pengar, och jag har varit medveten på förhand om att jag antagligen kommer att få vänta en del på den här varan. Ibland har jag mejlat säljaren och frågat om något har hänt, men i slutändan har det alltid rett ut sig.

Inga betygssidor på Blocket

På Blocket finns det inga betygssidor, och folk kan agera under pseudonym. Det kan kännas ändå osäkrare, men jag har aldrig blivit blåst på Blocket heller. Mitt tips är att etablera en personlig kontakt. Mejla direkt när du hittar något du är intresserad av, och fråga alltid om varan finns kvar. Säg att du är intresserad och ställ lite frågor om varan. Om du får ett hyggligt svar som känns okej så går du vidare genom att föreslå en affär som passar dig som köpare.

Ett bra tips är alltid att föreslå ett möte. Se gärna till så att du och säljaren möts på neutral mark. På så sätt vet du att varan kommer att levereras till dig, och du får till och med en chans att se varan innan du betalar för den. Har du inte ingått ett avtal att köpa varan så kan du alltid backa ur till sista stund. Det är fördelen med Blocket.

Idag är det bästa betalningssättet mobiltjänsten Swish, för då behöver du inte gå runt med kontanter på fickan. Tjänsten är väldigt smidig för både säljare och köpare. Jag rekommenderar den varmt.