Till skillnad från auktionssajter som till exempel Tradera så fungerar blocket mer som en annonssida. En säljare betalar Blocket för att visa en annons. Jag har inte sålt så mycket via blocket att jag exakt kan berätta exakt hur det fungerar, men redan när man lägger upp en vara till försäljning blir man skyldig Blocket pengar. Därför kan man vara ganska säker på att det finns en person bakom varje annons, och att personen i fråga är intresserad av att sälja något.

När man nu betalar för varje annons lägger säljare gärna upp listor med prylar för att spara in på annonskostnaden. Och genom att ange priset för den billigaste varan i listan kan man jobba med lock-priser. Det kan kännas lite oseriöst, men oftast är det alltså bara fråga om ekonomi.

Du känner direkt igen en seriös säljare om han angett priset tydligt i rubriken, angett sitt telefonnummer och dessutom säljer under eget namn. Det är goda tecken på min radar. Men även om säljaren använder alias, bara kan nås på e-post och lagt ut en hel lista med prylar så kan du ändå göra en bra affär. Bara följ några enkla råd.

Etablera en personlig kontakt

Känn efter hur säljaren verkar i mejl eller över telefon. Om det är bråttom att komma till avslut så är det ett ganska dåligt tecken. Samma om det hela tiden dyker upp förhinder. En seriös säljare är lika angelägen som köparen att allt skall löpa smidigt.

På Blocket, likaväl som på Tradera, förkommer det utan tvekan människor som är ute efter att stjäla dina kontouppgifter, lura dig på pengar eller bedra dig på annat vis. Men lite vanligt bondförnuft räcker långt. Det finns ingen anledning att lämna ut dina kontouppgifter, det finns ingen anledning att inte använda Blocket-paketet om affären måste ske på distans. Och så vidare.

Möt säljaren för att avsluta köpet

Skicka inte in pengar i förskott på ett privatkonto. Eller jo, gör det om det känns lugnt. Jag har gjort det ett par gånger, och det har fungerat fint. Men då hade jag en bra kontakt med säljaren först. Om du är det minsta osäker är det bättre att mötas. Betala gärna med Swish, så slipper du gå runt med kontanter. Möts på neutral mark, men det kan vara till din fördel om du besvärar dig med att resa större delen av sträckan mellan er. Det kan kännas svårare att backa ur om du känner att du är skyldig säljaren något, som om denne till exempel gjort en rejäl omväg för att kunna träffa dig.