För oss som gillar att hålla på med gamla kameror så är vissa auktions- och försäljningssajter rena Mecka. Om vi söker efter en begagnad kamera så är detta platserna vi måste vända oss mot. Ibland kan det vara lite avskräckande att höra om hur osäkra dessa sidor är, att det finns så många bedragare och så vidare, men om du kollar upp säljaren lite grand så brukar det gå alldeles utmärkt.

Jag har knåpat ihop en liten serie som handlar om näthandel med kameraprylar. Jag lägger upp allt under de kommande två veckorna. Och vi börjar med Tradera. Jag använder denna svenska auktionssajt som ett exempel, men ebay.com är till exempel väldigt likt, och det finns andra auktionssajter där samma tankar gäller.

Vissa har synpunkter på hur Tradera gör affärer. Till exempel kan man fråga sig vem som vinner på att det finns möjlighet att sätta ett hemligt reservationspris över utropspriset? Knappast kommittenten (säljaren). Tradera tjänar en procentandel på försäljningspriset, men tar också ut en avgift för tjänsten reservationspris.

Den psykologiska fälla som Tradera har byggt in i sitt system gynnar definitivt kommittent och kommissionär (auktionsbolaget).

Maxbud och autohöjning

På en auktionssajt får du lägga bud, och kan därmed berätta hur mycket du tycker att en vara är värd. Du riskerar alltså inte  att betala mer än du vill betala, eller hur? Så skriver i alla fall Tradera i sina guider. Vi ska kika på det.

Tävla inte

En bra grundregel på alla auktioner är att försöka undvika budkrig. Gör en vettig bedömning med gott om tid kvar på utropet. Om varan blir för dyr innan du ens hinner lägga ditt bud så släpp den och vänta på nästa.

Traderas system att använda sig av “maxbud” där du bestämmer hur högt du vill gå är fördelaktigt för säljaren (och Tradera som tar en procentandel av försäljningspriset). Det marknadsförs som en service till dig som lägger bud, men är lite av en psykologisk fälla.

Säg att du lägger ett bud ett par dagar innan auktionen avslutas, och att du sedan blir överbjuden med tio kronor när det närmar sig avslut. Det första som sker är att Tradera mejlar dig och meddelar att du är överbjuden. Går du då in och kollar så är det ju bara tio kronor. Ganska frestande att lägga ett nytt bud, eller hur? Men du vet ju aldrig vilket maxbud din konkurrent har lagt. Efter att ha höjt med tjugo kronor får du en autohöjning mot dig och i det ögonblicket kan det vara svårt att inte dras med i ett bud-race. Särskilt om det är nära avslut på auktionen.

Bjud i allra sista ögonblicket

Vänta istället tills det är några få sekunder kvar innan du lägger ditt bud, och bjud då exakt vad du tycker varan är värd. Då jobbar systemet för dig. Om du vinner så behöver du inte betala mer än ett steg högre än det näst högsta budet. Och om du “förlorar” så kan du bara rycka på axlarna för det finns ingen tid att börja bud-tävla. Istället kan du le i mjugg åt att någon annan gjort en högre bedömning än vad du gjort. Helt felaktigt, naturligtvis.

Med detta sagt så kan det vara smart att fundera ut vad du tycker varan är värd, säg 1500 kronor, och sedan lägga på ett godtyckligt tal, som till exempel 43 kronor. Risken är nämligen hög att många kommer att lägga ett jämnt bud, eller till och med någon tia över. Och det är en riktig fuling att lägga ett bud mellan nivåerna. Då kan du vinna med en rätt liten marginal om du och en annan budgivare gör samma bedömning.

Köp nu

Ibland lägger säljare ut en vara med ett köp-nu-pris. Det är väldigt sällan en bra deal för köparen. Om det är ett bra pris så finns det massor av proffs som sitter och bevakar olika annonskategorier och hugger till direkt om någon råkat undervärdera en vara. Det vanligaste är att köp-nu-priset är någon slags önskedröm från säljarens sida.

Fast å andra sidan så har jag sett varor dra iväg över köp-nu-priset för att två budgivare började tävla med varandra. Bägge budgivarna ångrade säkert att de inte använt knappen “Köp nu”.