Jag gillar att tolka mina bilder efter att jag har tagit dem. Och jag älskar särskilt att tolka om dem i svartvitt. Att ta bort färgen från ett motiv lämnar mer rum för former, konturer och kontraster. Trots det så jobbar jag oftast ganska naturalistiskt, och vill inte förvanska mina bilder.

Jag använder Lightroom när jag gör i ordning mina bilder för att publiceras på bloggen. Där finns reglage som ställer in det som brukade ställas in i mörkrummet förut. Papperets hårdhet (kontrast) och exponeringen, jag har bränt in hörnen lite med vinjetteringsverktyget. Enkla saker. Men så har jag ljusat upp ögonen, sänkt kontrasten lokalt och mjukat upp strukturer i flickans hud – saker som går att göra i mörkrummet också, men som är så mycket enklare att göra i Lightroom.

Ordning och reda

Lightroom erbjuder en oslagbar ordning och reda. Jag kan sortera bilder hur jag vill, sortera om dem tillfälligt utan att faktiskt flytta på dem. Sysslar jag med skannade bilder så är filerna kodade så att jag enkelt kan plocka fram det fysiska negativet när det är aktuellt.

Utan arkivdelen i Lightroom skulle jag aldrig kunna hålla ordning på alla mina bilder.

Mjukvara och hårdvara

Moaning

Digital teknik är känslig, och ibland leder det elände

Fast det kostar på ibland. För lite sedan uppdaterade jag till Windows 10, och efter det har jag haft bekymmer med Lightroom, trots att jag uppdaterat till senaste versionen. Programmet hänger sig efter var tredje bild eller så. Det är mycket irriterande. Nu har jag identifierat ett problem med mitt grafikkort, så det är väl bara att fortsätta att uppgradera, antar jag?

Det är dyrt att fota digitalt…

Uppdatering (16-02-09): Detta var det problem som sedan ledde fram till att min dator fullständigt packade ihop. Nu har jag återgått till Windows 8, och saker och ting fungerar som de borde ungefär.