Det finns rätt mycket olika film att välja på. Jag trodde något annat när jag började fota analogt på allvar, nämligen att intresset för film skulle vara så lågt att det skulle vara svårt att få tag i film. Så är det ännu inte. I själva verket har analogt fotografi fått en liten renässans. Det finns nästan lika mycket att välja på som när jag fotograferade på nittiotalet.

Att välja svartvit film är en fråga om stil och känsla. Hur vill du att dina bilder ska bli? När jag satte igång på nytt var jag intresserad av en lättanvänd och flexibel film som gav en retro känsla. Jag fastnade för Tri-X 400, som jag gärna pressar till 800 ISO under det mörka halvåret. Den finns i småbilds-, mellan- och storformat så att jag kan använda den i alla mina kameror. Tri-X är den klassiska filmen som har funnits hur länge som helst, och som jag var van vid den sedan tidigare.

Jag experimenterar med olika sorters film nu och då; Ilford Delta, T-Max, Kodak Plus-X och allt möjligt som jag kan få tag i. Egentligen borde jag ställa mig och fotografera serier med gråkort, överexponera, underexponera och mäta med en densitometer. En provrulle för mig är 24 exponeringar under en ordentlig promenad på stan.

Film i arbetsprocessen

NegativDet har börjat gå upp för mig att det dröjer innan jag får igång ett ordentligt mörkrum. Jag kan göra egna förstoringar, men är i huvudsak hänvisad till att skanna mina negativ för tillfället. Därför har jag börjat kika på lite finkornigare filmer, främst Kodak T-Max, eller Ilford Delta. Det blir nästan lite för bra när man framkallar dessa i finframkallare, det känns knappt analogt längre. Resultatet blir utmärkt när jag använder Lightroom för att ställa lite kontraster och låtsas bränna och skugga lite här och där. Det blir i alla fall utmärkt för att publicera på nätet.

Jag tycker att film har sin plats i min process, kanske mest för att det blir möjligt att använda mina kära analoga kameror, men också för att film verkar bättre på strukturer. Visst är det kul med korn och trevligt med det otroliga dynamiska omfånget, men ärligt, jag kan göra rätt bra bilder med digitalkameran också. Själva anledningen för mig att fota film, åtminstone svartvitt, är att jag vill göra förstoringar. Jag bara måste få till ett mörkrum!

Färgfilm

Kodak Portra 400

Kodak Portra 400

Jag älskar att fota färg, men känner mig inte tillräckligt inblandad i processen så länge jag måste lämna bort mina exponerade rullar. Jag skulle gärna prova att framkalla färgfilm själv så småningom. Ibland trycker jag en eller annan rulle Ektar100 i Hasselbladaren för att få färgnegativ i mellanformatet, annars är det oftast digitalkameran som används vid färgfoto. På senaste tiden har jag fastnat för Kodak Portra 400, för den medger att jag fotograreferar även i lite mörkare förhållanden. Min absoluta favoritfilm på färgsidan är Agfaphoto precisa 100 ct. Den ger ganska naturliga färger i dagsljus. Mycket rikare än de flesta negativa färgfilmer, fast utan den dynamiska latituden som finns i negativ film.

Färgfilm är lite krångligt, jag har mycket kvar att lära. Jag oroar mig för vitbalans, tonomfång och annat som jag enkelt kan fixa i en RAW-fil men endast har en akademisk förståelse för hur det fungerar analogt. Jag anar att det mesta av det jag gör i datorn kan göras i förstoringsprocessen om man jobbar i ett färglab. Men det är definitivt inget jag kommer att syssla med i närtid, så mina färgförstoringar kommer jag att leja ut under överskådlig framtid.

Jag skannar färgfilm och jobbar med bilden digitalt, och återigen, det blir utmärkt för publicering på nätet. Men en eventuell förstoring i verkliga världen skulle jag behöva köpa från ett färglab. Alternativt skriva ut, men då har jag tappat alldeles för mycket kvalitet.

Jämför med hjälp av internet

Ett bra sätt att jämföra olika filmer är att surfa in på Flickr, Instagram eller någon annan fotosajt med hängivna fotografer. Varför inte kolla upp min Instagramprofil (@photo_walker)? Många lägger upp en tagg som anger vilken film man har använt. Eller framkallare. Eller kamera. Man kan jämföra många aspekter på analogt fotograferande genom att använda dessa taggar.