Jag har idag gjort min första polaroidexponering på väldigt, väldigt länge. Och resultatet blev helt okej. Det följer inte alls min tankar om att fotografering skall vara en ytterst kontrollerad process där jag har stor makt över resultatet. Här finns betydligt fler slumpfaktorer än vad jag är van att jobba med. Trots det är jag nöjd, jag trodde inte att New 55 redan hade lyckats såhär bra. ISO stod inte angivet närmare än att det låg mellan 100 och 200. Jag gissade på 125, och det verkar ju ha varit ganska rätt, möjligen är negativet lite överexponerat, men direktbilden blev super.

New 55 Project

New 55 tillsammans med ett gammalt Polaroidbakstycke.

New 55 och ett gammalt Polaroidbakstycke.

New 55 är ett kickstarterprojekt som lovat att skapa en produkt som kan ersätta den gamla Polaroid typ 545. Idén är att man med en exponering får både en direktbild, och ett negativ som kan förstoras, utan att egentligen behöva uppsöka ett mörkrum. Och det fungerar ungefär som det skall, även om det är en smått experimentell process där saker och ting blir annorlunda än vad man kan förvänta sig. Jag tycker egentligen inte om att slumpen spelar en såhär stor roll när jag gör bilder.

Möjligen kan jag få bättre resultat om jag lyckas bättre med handhavandet? En jämnare fördelning av kemikalierna, och lite längre stund i fixet för negativet. Det finns potential och jag har 4 plåtar kvar.

Dyrt medium

Jag minns Polaroidbilden som något man gjorde för att kolla att allt var som det skulle, att man hade lyckats med perspektivet, blixtarna och så vidare. Innan man satte riktig film bakpå kameran så gjorde man ett test. Det var nog inte en bild man sparade på egentligen, utan en förberedelse innan man satte igång själva plåtningen. Jag har hitta några gamla polaroidbilder från skolprojekt i slutet av 90-talet.

Idag kostar det omkring 200 kronor bilden att fota med New55. Knappast något man tar till för att kolla hur ljussättningen fungerar. Det här paketet var en del av en mycket liten upplaga som såldes för att finansiera uppstarten av den verkliga produktionen. Jag hoppas verkligen att New 55 ska lyckas komma igång och bli ett företag som kan stå på sina egna ben. Jag hoppas också att priset jag betalade nu till åtminstone hälften var för att stödja uppstarten, och att den färdiga produkten kostar omkring en hundralapp per plåt.

Trots allt vill jag rekommendera New 55. Om du får tag i ett paket, köp! (I skrivande stund finns det återigen film i deras webbshop.) Det är ett roligt experiment att fotografera med det här materialet, och du gör en god gärning när du stödjer projektet New55. Med lite tur kommer det att innebära att vi har räddat ett material som egentligen redan har försvunnit.