Fyrverkerier över Arenastaden i Solna. Mall of Scandinavia invigs.

Det talades mycket om det i flera dagar innan man slog upp dörrarna. Köp­centret som skall bli störst, som skall ta alla kunder från alla andra stora köp­centrum i Norrort. Jag har i skrivande stund inte gjort ett besök på denna handelns högborg, men jag var noga med att få se in­vignings­fyr­verkerierna. Jag trodde ärligt talat att det skulle vara en större show, så jag försökte stå på lite avstånd från den nya stads­delen för att kunna ta in när hela trakten stacks i brand för några minuter.

I själva verket var det ett väldigt smak­fullt fyrverkeri, utan allt för mycket oväsen, och med en stor ton­vikt på färger och former. Fyrverkeri är helt klart ett hant­verk det också, med sin särskilda upp­sättning färdig­heter och konst­närliga avvägningar. Jag saknar inte att jag missade resten av premiären, men jag är glad att jag fick möjlig­het att se den här delen.

Solna förnyas, och hela regionen växer så att det bokstav­ligen knakar i alla fogar. Den som hade behov av att köra bil förbi Ballong­berget i torsdags hade nog gjort bäst i att slå det ur hågen. Det kommer att behövas en hel del infra­struktur ytterligare på plats innan trafik­situationen kring Arena­staden kan anses löst. Det skall bli riktigt kul att få vara med och fotografera en tunnel­bane­invigning när det blir så dags. Det skall också bli intressant att få foto­grafera denna nya stadsdel när den börjar leva upp på allvar. Just nu känns den som en spök­stad som emellanåt stormas av folk­massor på väg till och från de stora matcherna och konserterna.