Bilden visar kavallerisablar fastlåsta i sitt ställ. Detta är de sablar som används vid beriden högvakt.

Sablar är ett verktyg, ungefär som en spade eller en kamera. De kan användas till något av det mest fruktansvärda man kan tänka sig, och ändå förs de i parad genom Stockholms gator för att demonstrera vår förmåga, och vår vilja att försvara vår nation och den statsordning som vi tror på. Vi tror på den här statsordningen därför att den jobbats fram i en demokrati. Vi är överens om hur Sverige skall se ut. Och vi är överens om att Sverige skall försvaras. Det är inte dessa sablar som försvarar oss, utan de yrkesmän och kvinnor som hanterar sådana verktyg.

När hoten nu kanske kommer från dem som inte visar sina avsikter tydligt, inte försöker att vinna legitimitet genom allmänna val eller genom en förändring av de befintliga tankeströmningarna, då symboliserar dessa sablar det som vi redan har etablerat. För varje sabel finns det flera soldater, flera händer, som hjälper till att bära upp det tunga arbetet. Statsceremoni och parad är en lätt tjänst, men den symboliserar ett tungt arbete, med tunga verktyg.

Gammalt material

Bilden är tagen med en Canon EOS 300 på Tri-X. Just EOS 300 var en av de sista analoga EOS-kameror som såldes brett i Sverige. Många har en sådan liggande hemma, och de är ofta ute på Tradera där de inte inbringar många kronor. En EOS 300 är en bra första analoga kamera för den som tidigare fotgraferat digitalt. Med den kan man göra det mesta som man kan göra med sin digitala kamera.

Jag har börjat jobba mig igenom lite gammalt material. Det har inte givits tillfälle att fotografera i november, men jag har en buffert av bilder att använda mig av. Den här bilden förekom på förstasidan under bloggens allra första tid.