Detta är mitt tvåhundrade inlägg. Under veckan som gått har jag försökt att sammanfatta det jag skrivit om sedan jag startade bloggen i maj 2014.

Bilden ovan får sammanfatta mitt fotograferande. Den avbildar min stad, på svartvit negativ film. Dessutom på storbildsformat.  Det är på något vis essensen av mitt fotograferande just nu. Just så vill jag ha det. Att få söka upp olika platser, ställa upp min kamera, och försiktigt måla av staden under en 125-dels sekund.

Dokument

Kolingsborg

Kolingsborg samma dag som den började rivas

Jag vill gärna dokumentera staden under tiden den förändras. Jag önskar att jag hade möjlighet att ta mig runt för att se alla de små och stora event som sker dagligen i vår stora småstad. Jag önskar att jag kunde göra fler besök vid Slussen­området, för där är förändringen snabb och våldsam. Jag önskar att jag hade tiden och kraften att göra allt detta utöver mitt arbete.

Samtidigt vill jag dokumentera det som ligger närmare mitt hjärta. Jag gör bilder av familjen, vännerna, arbetskamraterna och det mesta av vad som sker kring oss. Dessa dokument kommer att ha ett värde en dag, men än så länge är de inte material för bloggen. De ligger till sig, som fint vin.

Hantverket

Den sköna känslan att skapa, reparera, förbättra.

Den sköna känslan att skapa, reparera, förbättra.

Att fota analogt är inget speciellt. Det var inte så väldigt länge sedan som det bara kallades “att fotografera”. På sätt och vis gör jag det svårare för mig när jag väljer att inte använda den senaste tekniken, men det jag är ute efter är en hantverkskänsla. Jag vill att det skall ta lite tid att göra en bild, att det skall kräva lite planering.

De bilder jag gör med digitalkameran går gärna för fort. Jag chansar för mycket. Och resultaten är ofta till besvikelse. Möjligen för att jag numer mest använder gamla objektiv, utan autofokus. Möjligen för att jag är ringrostig dessutom, jag skulle behöva öva mig mer än jag gjort den sista tiden. Men ibland är det motigt.

Den bästa känslan är när man anländer till föremålet för dagens fotoutflykt, och allt bara faller på plats. Om jag har tänkt helt rätt från början, och är beredd på just precis det som jag har framför mig. Mitt mål är att bli så driven att det är enkelt att fotografera igen.