Veckans bild är skapad på Ilford SFX200 med min trogna bladare. Filmen fungerar egentligen som en vanlig svartvit film men den är dessutom känslig för infrarött ljus. I huvudsak blir det alltså ett vanligt svartvitt negativ, men med extra ljus på underliga ställen. Våra ögon kan inte se infrarött så intrycket kan vara rätt främmande.

IR sheep

Ett underligt ljus. Skuggor kan bli oväntat djupa, högdagrar oväntat skarpa.

För att förstärka effekten använder jag ett ganska kraftigt rödfilter. Det tar ner den blå himlen så den blir mörk, och lyfter fram molnen. Moln reflekterar mycket IR. Möjligen skulle jag ändå önska en ännu kraftigare effekt, så jag funderar nu på om nästa rulle skulle exponeras med ett ordentligt IR-filter? Eller åtminstone när träden slagit ut mer.

I vanliga fall vill man inte att infrarött ljus skall påverka negativet. Man vill skapa en bild som liknar det ögat kan uppfatta, så man försöker utesluta IR-ljuset. En digital sensor är egentligen känslig för infrarött så det behövs ett filter för att det inte skall förvanska bilderna. Det är rätt populärt att modifiera sin gamla digitala kamera så att den blir känslig för IR igen. De digitala negativen erbjuder långt fler möjligheter än mina svartvita negativ för att skapa mystiska och konstfärdiga bilder.

Lyfter fram grönska

Blommornas kronblad reflekterar mycket infrarött ljus.

Blommornas kronblad reflekterar mycket infrarött ljus.

Den här gången ville jag använda det osynliga ljuset för att visa på den skira grönska som plötsligt har exploderat runt omkring mig. Gröna blad reflekterar mycket IR-ljus, liksom blommornas kronblad. Insekter är ofta känsligare för dessa frekvenser för att lättare kunna hitta blommor.

Gissningslek

Att mäta ljuset är lite struligt när man inte kan se det (och när mätaren inte heller har en aning). Jag räknade av filtereffekten, nästan två bländarsteg, och exponerade enligt ISO-angivelsen på asken. Samtliga negativ är sotiga, men med god detaljåtergivning i högdagrarna. Några bilder stafflade jag, men bara uppåt. Tur att svartvit film har så god latitud. Det röda filtret stoppar inte infrarött över huvud taget så nästa gång skall jag underexponera med nästan två steg (filtereffekten) så får jag se hur det blir.