Foto: Elin Zetterberg, använt med tillstånd.

Det fanns vissa som tyckte att mitt senaste inlägg var en smula annorlunda. Det är det, men jag tycker ämnet är intressant. Varför ens fundera över kameror, optik och bildseende utan att ägna själva ögat någon tanke. Kanske skall vi till och med fundera över hur vi skulle klara oss utan ett öga?

I höstas råkade jag ut för en olycka. Jag fotograferade i ett stall, och medan jag stack in en kamera genom en foderlucka så skickade någon boxdörren rakt in i kameran. Kameran for rakt in i ögat på mig och en stunds djup sorg följde. När jag gråtit klart fotograferade jag vidare och det var inte mer med det. Klart det gjorde ont, men jobbet skulle bli gjort ändå.

Efter några dagar hade ögat återhämtat sig, men några veckor senare hade jag plötsligt en grå fläck mitt i synfältet. Framför allt när jag jobbade med stora ljusa ytor, som min datorskärm eller mitt lilla ljusbord så flöt den upp mitt i synfältet och irriterade mig något alldeles otroligt.

Ingen fara

Wimark_Olov__Bild2

Digital representation av synceller. Det fantastiska ögat.

Dåligt tecken, tyckte jag och bokade tid hos en vän som undervisar på Karolinska och är en mycket skicklig optiker. Hon kunde, med hjälp av en imponerande arsenal optisk utrustning lugna mig med att ögat knappast blivit skadat. Symptomen visade på en mindre glaskroppsavlossning. Möjligen höll jag på att bli äldre, men det var väl faktiskt ändå väntat vid det här laget?

Lösningen på mitt problem var i det korta loppet att byta öga i kamerans okular, i det långa loppet verkar det som att hjärnan sorterar bort själva skräpsignalen. Jag behöver verkligen koncentrera mig för att finna fläcken i mitt synfält nu, om några månader kommer jag kanske inte att tänka på den längre, och jag misstänker att den i praktiken då inte kommer att finnas kvar.

Nå, sensmoralen är nog den att du ska vara rädd om dina ögon om du vill bli fotograf, de behövs verkligen, men i fall att allt går fel så har du åtminstone två. Ögat du föredrar att fotografera med är bara en vana, den kan du förändra. Och det mesta kan läkas, även som i det här fallet, dålig data.