Kommer ni ihåg för några år sedan, att man behövde använda en plånbok? På den tiden då man i första hand använde sig av kontanter och de där plastkorten mest var till för att hämta pengar ur en vägg? I plånboken fanns det oftast en genomskinlig ficka som var perfekt att ha ett fotografi i. Särskilda plånböcker kunde ha flera såna fickor så att man kunde bygga ett riktigt litet minialbum, men i regel fanns det en enda ficka. Så man fick välja ut sin allra bästa bild och sätta den där. Eller åtminstone en bild som passade i fickan. Återigen, vid tiden vi talar om här så fick man sina bilder i ett papperskuvert på posten, och man fick klippa i fotografiet med en sax för att få det på plats i plånboken.

Plånboken ersätts mer och mer av mobilen. Det går ofta utmärkt att använda sin telefon för att betala med. Och så kan man ju ha sina bilder med sig också. Oftast finns där en eller annan app för att hantera bilderna, ungefär som i ett album.

Album i mobiltelefonen

Vid en flygresa som jag gjorde med jobbet för något år sedan såg jag en kollega sitta och bläddra bland bilderna i mobilen. Hon hade verkligen sorterat fram sina favoriter och lagt dem i olika kataloger. Där var bilder av hennes barn, hennes make, deras hus. Och jag insåg för första gången att det var precis så man skall hantera bilderna i mobilen.

Som många andra hade jag inte hanterat dem alls, utan bara har dem i den ordning de råkade bli till. Och därför tittade jag heller aldrig på de bilderna, de låg bara i en enda röra.

Det finns appar att ladda ner till både Android och iPhone just för att få snygga presentationer av dina bilder, men även det som följer med telefonen från början är förmodligen alldeles utmärkt.

Numer har jag några album med bilder av min familj, mitt jobb och annat som är kul att sitta och bläddra i ibland. Sen har jag några album där jag kan presentera mitt fotograferande för någon som är intresserad. Också där uppdelat i olika mappar för landskap, gatufoto, porträtt och så vidare. Jättebra om jag får en oväntad möjlighet att marknadsföra mig.

Kameran i mobilen

Korrekt sätt att använda mobilkameran.

Korrekt sätt att använda mobilkameran.

Jag tittar nästan aldrig på de bilder jag tagit med mobilen, trots att det är en modell med riktigt hygglig kamera. Mobilen är den kamera som så gott som alltid följer med, och på senare år har den som kamera betraktat blivit smått fantastisk. Nå, på just min telefon har jag fått en repa över linsen. Inte så bra.

Om man fotograferar med mobilen i huvudsak så rekommenderar jag att man flyttar de bästa bilderna till särskilda mappar, just för att inte ha alla bilder i en följd, med dubbletter och skräpbilder i behåll.

För oss som i huvudsak använder kameror vore det ändå dumt att inte lägga bilderna i mobilen. Jag bearbetar mina bilder i Lightroom och spar ner dem i mappar på min DropBox. De synkas direkt till mobilen och så har jag mina färdiga album med mig. Suveränt, både för att jag kan titta på mina bilder när som helst, och för att jag kan visa och marknadsföra mitt fotograferande när som helst.