Idag tar nästan alla bilder. Kameror är tillgängliga överallt, de allra flesta bär åtminstone en med sig i mobiltelefonen. Aldrig någonsin förut har så många haft möjlighet att göra sina egna bilder. Och aldrig förr har vi kommunicerat så mycket i bilder.

Det är bra att fotografin sprider sig. Det är demokratiskt. Det första som sker i folkrörelser, demonstrationer, protester, kravaller och konfrontationer är att folk drar sina kameror/mobiltelefoner. Bilder kommer från frontlinjerna till mottagarna inom minuter, eller rent av sekunder.

Levebrödet

För den som håller på med fotografi på professionell nivå kan det vara en besvärlig fråga. Vad ska en fotograf leva av idag? Behövs det ett professionellt skikt när alla kan göra sina egna bilder själv? Kan man räkna med att det finns ett behov av fotografer inom nyhetsbevakningen framöver? Eller ska det skötas helt av reportrar eller vittnen? Kommer det att gå att leva av något annat än bröllopsfotografering?

Egentligen borde det inte finnas någon motsättning. Den som själv kan ta bilder borde väl kunna inse att det finns saker som man bör lämna över till proffsen? Och amatörerna håller ju igång marknaden. Kameror skulle vara vansinnigt mycket dyrare om det inte fanns ett brett skikt människor som köper dem.

Samtidigt måste man inse att det gigantiska utbudet håller priset på fotografier tämligen lågt. Idag krävs det helt enkelt för lite för att man skall kunna göra sitt fotograferande tillgängligt. Den digitala teknik vi åtnjuter idag gör det mycket enkelt att fånga, framkalla, förstora och publicera sina bilder. När tillgången blir större än efterfrågan…

Mångfalden

Ändå hoppas jag att vi kommer att bli fler och fler som fotograferar. Fotografi har alltid varit en demokratisk fråga. Den som haft tillgång till tekniken har gjort sin röst hörd. Det är bra att tekniken finns tillgänglig för fler än någonsin tidigare.

Det jag får se och uppleva genom andra människors bilder är helt fantastiskt. Trots att jag aldrig varit i Tanzania har jag sett Kilimanjaro otaliga gånger, och i de mest fantastiska ljus- och väderförhållanden.

Fotografier har fått upp mina ögon för världen. Det är genom andras kameror som jag blivit en världsmedborgare.