Att fotografera offentlig konst har blivit mer komplicerat. Om verket är tillräckligt nytt behövs upphovsmannens medgivande. I fallet med sfinxerna har skyddstiden definitivt gått ut.

Med anledning av Patent- och marknadsdomstolens beslut per den 6 juli 2017 har jag beslutat att rensa lite på bloggen. En del inlägg saknar nu bilder helt enkelt därför att de visade offentlig, skattefinansierad konst. Något som alltså kan vara olagligt om jag inte har tillstånd att använda bilderna.

Själva domen kan du läsa här, men den finns också länkad från sidan jag länkar till högst upp.

Jag har skummat domen, och alltså inte helt satt mig in i den, men jag har helt hastigt sett att ord som “skyddstid” förekommer. Jag förmodar att det är en tid på 75 år efter upphovsmannens död. Jag har inte orkat göra någon ordentlig research kring mina bilder, utan har jag varit tveksam har den, eller hela inlägget raderats.

Bortplockat

Pendlare som rusar

Får jag avbilda räcket? Jag vet inte, anmäl mig så får vi se.

Som skribent är det ju lite tråkigt att radera det man skrivit och publicerat, som fotograf gör det ett antal av mina bilder mer eller mindre oanvändbara. Kan jag till exempel publicera ett fotografi av en gatuscen om ett offentligt konstverk finns någonstans i bilden? Och vad är det som omfattas egentligen? Statyer, fontäner och alla andra utsmycknader?

Domen är ju rätt så specifik då den rör ett speciellt fall där en organisation publicerat just fotografier av offentlig konst på nätet. Om jag skulle få med en del av ett verk, och kanske till och med ur fokus, så skulle jag inte tveka att publicera. Jag tror att så länge innebörden av mitt verk är något annat än just att visa upp ett offentligt konstverk så trumfar min originalitet. Men visst kommer den här domen att göra mig mer försiktig att fotografera på offentliga platser.

Vore man rättshaverist skulle man nu sätta sig och granska utsändningar från diverse media och anmäla varje gång som ett offentligt konstverk visades i bild. Eller åtminstone testa en gång för att se på vilken sida av lagens råmärken som olika frågor faller.

Nu väntar vi bara på en liknande dom om arkitektur så blir det väldigt svårt att vara fotograf i det offentliga rummet.

Resultat för bloggen

Offentlig konst är inte så viktigt för den här bloggen, jag kommer att kunna fortsätta utan problem. Nu har jag inte skrivit något på den här bloggen under en tid, och det är ett val jag gjort. Jag tänker mig att jag skall börja skriva igen inom kort.

Jag blev tvungen att göra de här ändringarna idag när jag blev medveten om domen, och jag ville göra ett inlägg för att förklara varför vissa inlägg nu saknar vissa bilder. Det enda inlägg som faktiskt var tänkt att vara utan bild var det här, men nu är det några till. Jag måste bestämma mig för om jag skall plocka ner inläggen eller sätta nya bilder.