Canon F1

Canon F1

Detta är en Canon som i grund och botten fungerar helt mekaniskt. Det här var en riktigt fantastisk kamera på sin tid, med ett system som innehöll massor med delar; allt från fd-objektiven som var nya då, till olika utbytbara sökare, till helt fantastiska matare som kunde göra slut på en film på ett par sekunder. Det fanns hur mycket prylar som helst till den här.

Det sitter en ljusmätare i den som egentligen skall drivas av ett kvicksilverbatteri med det lite udda volttalet 1,35V. Sådana finns helt enkelt inte att få tag i längre men man kan lösa det genom att sätta ett vanligt 1,5V-batteri i en  liten adapter som får plats i batteriutrymmet. Det finns också möjlighet att lämna in kameran och få ett motstånd inbyggt på mätarens krets så att man tar ner ett vanligt batteri till 1,35 volt. Två eleganta lösningar, adaptern kändes enklast för mig.

Med F1:an gör man nästan hela jobbet själv. Mätaren har två visare, en för bländare och en för slutare, man får passa in dem så att de möts längst en skala i sökaren för att få en bra exponering. Den enklaste arbetsgången verkar vara att man ställer en slutartid man önskar och sedan använder den inbyggda mätaren för att passa in bländaren. Fördelen med att kunna arbeta helt mekaniskt är naturligtvis att kameran inte stannar när batteriet tar slut, men framför allt så är det en mycket skönare känsla.

Detta har kommit att bli en av mina favoritkameror, den bästa med spegelreflex. Det är en gedigen maskin som gör exakt det jag vill, och som inte försöker göra jobbet åt mig.