Hasselblad 500C

Hasselblad 500C

En gammal klassiker. En Hasselblad gör dig sällan besviken. Om du bara har gjort allt rätt så kommer den att leverera. Och den tål allt: fukt, kyla, damm och allt möjligt elände. Den är lätt att hålla ren och sköta om.

Systemet med utbytbara filmmagasin gör det möjligt att fullständigt byta inriktning med en enkel handvändning. Ändra ISO, kanske till och med byta till färg? Låter lite som en digitalkamera, men tro mig när jag säger att det här är bättre.

500C gör bilder på 120-film, i mellanformatet 6 * 6 cm. Det är en underbar porträttkamera, och jag tar gärna landskap och arkitekturbilder med den också. Det kan ta lite tid att ta bilder med en helt manuell kamera, framför allt så behöver man ju göra sina mätningar med en handhållen mätare. Men om man vet var man ska ta sina bilder och har lite tid på sig för att mäta och göra sina grundinställningar så blir man riktigt snabb sedan. Med en prismasökare kan jag rent av använda den till gatufotografering, även om det är en rejäl kloss man håller i, folk tror att man står och filmar.

Till min bladare har jag använt fyra objektiv, ett 50 mm, ett 80 mm, ett 150 mm och ett 250 mm. En bra grundsats som täcker in många situationer. Det finns ett hav av tillbehör, och det går fortfarande utmärkt att få tag i prylar till 500C, om du har pengar över kan du till och med koppla på ett alldeles nytt digitalbakstycke.

Jag sålde min Hasselblad våren 2017. Det är en av de kameror som jag verkligen saknar efter kameraloppisen.