Rolleicord III

Rolleicord III

Om du vill att fotandet skall vara en upplevelse i sig självt så behöver du testa att fota med en TLR-kamera. Jag fastnade för den här, en Rolleicord 3. Det är en helt fantastisk känsla att använda den, och det blir riktigt fina bilder.

TLR står för Twin-Lens Reflex camera, eller tvåögd spegelreflexkamera på svenska. Det är en teknisk lösning som funnits med i olika utföranden sedan mitten av 1800-talet, men slog igenom brett med Rolleiflex och Rolleicord på 1920- och 30-talet.

Det är helt enkelt inte mycket som kan gå fel med den här kameran. Det är väldigt enkel teknik. En gång i årtiondet kan man behöva ställa tiderna så att de räknas rätt, men annars så är det inte mycket att fundera över. Man får naturligtvis mäta med handhållen mätare, vilket ger bra resultat i de flesta lägen, men man är inte snabb och smidig med den här kameran.

Man får verkligen en känsla för fotograferandets hantverk med en gammal TLR. Det känns nästan som att man nuddar direkt vid bilden när man ställer slutare, bländare och slutligen spänner fjädern för att göra exponeringen.